IGC прогнозує світову торгівлю пшеничним борошном у 2024-25 МР обсягом 16,1 млн тонн

Джерело:  Eldala
борошно

Міжнародна рада по зерну (IGC) прогнозує світову торгівлю пшеничним борошном у 2024-25 МР в обсязі 16,1 млн тонн. Новий прогноз суттєво підвищено – на 1,6 млн тонн (в еквіваленті пшениці). У тому числі очікується різке зростання постачання борошна до Афганістану, насамперед з Узбекистану та Казахстану, повідомляє World-grain.com.

Очікується, що Афганістан, провідний імпортер борошна у світі, збільшить закупівлю на 1 млн тонн порівняно з останнім квартальним прогнозом, і на 200 тис. тонн – до 2023–24 маркетингового року.

“Коректування у бік підвищення пов’язане з більшими, ніж прогнозувалося раніше, постачанням борошна з Узбекистану, а також з завищеним прогнозом імпорту з Казахстану, де перспективи місцевих поставок помітно покращилися в останні місяці”, – йдеться у звіті IGC.

Незважаючи на перегляд світового прогнозу у бік підвищення, торгівля борошном все ж таки очікується нижчою, ніж у 2023-24 маркетинговому році, коли досягнуто шестирічного максимуму в 16,8 млн тонн.

Прогнозується, що у 2024–2025 МР понад половину світового експорту борошна припаде на дві країни — Туреччину та Казахстан. При цьому Туреччина залишиться найбільшим експортером, хоча її річний обсяг поставок, як очікується, знизиться з торішнього рекорду в 6 млн тонн до 5,8 млн. тонн.

При цьому Казахстан, завдяки попиту з боку ключових країн-імпортерів, що зростає, досягне семирічного максимуму експорту в 2,9 млн тонн.

«Хоча цього сезону очікується загалом стійкий світовий попит на борошно, щорічне зниження обсягів торгівлі значною мірою пов’язане з очікуваним скороченням імпорту до країн Близького Сходу, зокрема до Іраку. Зростання місцевої пропозиції може призвести до того, що закупівля борошна цією країною, в основному з Туреччини, впаде до десятирічного мінімуму в 1,5 млн тонн», – заявили в IGC.

Тим не менш, Ірак залишиться другим за величиною імпортером борошна у світі, очікується, що на нього припаде основна частина імпорту пшениці у новому сезоні.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!