Харчова сіль: родовище на Закарпатті до кінця року забезпечить 50% потреб України

Джерело:  AgroPortal.ua
сіль
Влітку 2023 року на Закарпатті видобули першу технічну сіль з абсолютно нового родовища — Тереблянського. Зараз добуте можна використовувати винятково в технічних цілях, адже у цій солі багато глини та інших домішок.

Про це в коментарі ВВС Україна повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

Родовище розробляє ТОВ «Катіон Інвест». Директор підприємства Сергій Кондратьєв зазначає, що тереблянська сіль у непереробленому вигляді підходить для технічних потреб, оскільки багато домішок, а відсоток натрію тут складає близько 90%, тоді як в «Артемсіль» — 97-98%.

Сергій Кондратьєв, директор ТОВ «Катіон Інвест»

Родовище має великі поклади харчової солі, проте для її видобутку потрібен час. Якщо до покладів якісної харчової солі вдасться дійти за допомогою комбайну, її видобуток розпочнеться у другій половині 2024 року.

У Закарпатській ОВА сподіваються, що наприкінці 2024 року зможуть забезпечити 50% потреб України в харчовій солі типу «екстра». Віктор Микита сподівається, що 2025 року Тереблянське родовище забезпечить 100% потреб України в солі — як технічної, так і харчової.

Віктор Микита, голова Закарпатської ОВА

Запаси сягають близько 500 млн т технічної солі та близько 100 млн т харчової. І обсяги, наскільки відомо на сьогодні, більші, ніж в «Артемсіль». Сіль на цьому родовищі можна розробляти і постачати не лише на внутрішній ринок.

Але видобуток солі на Закарпатті та її подальший експорт потребують вирішення низки логістичних питань, адже родовище віддалене від залізничних шляхів, а місцеві дороги не витримають великої кількості багатотонних вантажівок.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!