Грузія продовжила термін дії мита на ввезення борошна

Джерело:  Спутник Грузия

Грузія протягом року споживає приблизно 800 тисяч тонн борошна, більша частина якого надходить із Росії

Термін дії ухвали уряду Грузії про введення тимчасового мита на імпорт борошна продовжено до 1 вересня 2024 року, йдеться в ухвалі уряду на сайті Законодавчого вісника країни.

З метою підтримки грузинських фермерів, у яких виникли проблеми з реалізацією врожаю зерна через відсутність на нього попиту, з 12 червня до 1 листопада 2023 року імпорт понад 200 кілограмів пшеничного борошна обкладався податком у розмірі 0,2 ларі за кілограм. У жовтні термін було продовжено до 1 березня 2024 року, а мито збільшено на 25%.

Метою запровадження мита уряд назвав підвищення конкурентоспроможності грузинської пшениці та сприяння її реалізації на місцевому ринку. Уряд ухвалив таке рішення за умови, що сектор не допустить подорожчання хліба.

Грузія протягом року споживає приблизно 800 тисяч тонн борошна. Більшість споживаної пшеничного борошна (приблизно 78%) надходить із Росії, що є найбільшим постачальником, зокрема і зерна.

Важкі часи

В умовах зростання експортного мита на пшеницю з Росії і, як наслідок, збільшення обсягів імпорту борошна, на яке експортне мито не стягувалося, усі мелькомбінати в Грузії у першому кварталі 2023 року призупинили виробництво, як це було у 2021 році. Як результат, комори були переповнені пшеницею, а фермерам просто не було куди подіти зібраний урожай.

Важкі часи для грузинських борошномів настали влітку 2021 року після введення Росією механізму плавального мита на експорт зернових. Тому Грузія в кілька разів збільшила імпорт борошна з РФ, відповідно, скоротивши 2022 року імпорт пшениці більше ніж на 30%. Як результат, майже всі мілкомбінати країни припинили роботу.

Млини почали знову імпортувати пшеницю та нарощувати виробництво лише до кінця 2022 року, коли плаваюча ставка вивізного мита на пшеницю знизилася.

Вдруге виробнича криза у млинів настала у березні 2023 року у зв’язку зі зростанням імпорту борошна та зростання експортного мита на пшеницю з Росії.

Тому в результаті консультацій уряду Грузії з мілкомбінатами, грузинськими виробниками пшениці та виробниками хліба з 12 червня 2023 року було запроваджено тимчасовий податок на імпорт борошна, метою якого було відновити рівні податкові режими для борошна та пшениці на ринку Грузії, забезпечивши тим самим роботу борошномельної галузі.

Введення тимчасового мита сприяло відновленню умов рівної конкуренції між імпортом борошна та імпортом пшениці. Внаслідок млина відновили роботу.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!