Глобальний попит на пшеницю зросте на 11%

Джерело:  AgroPortal.ua
пшениця ціни

Очікується, що глобальний попит на пшеницю зросте на 11% протягом наступного десятиліття.

Про це йдеться у сільськогосподарському прогнозі Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) та Продовольчої та сільськогосподарської організації (ФАО) Agricultural Outlook 2022-2031.

На це впливатимуть наступні чинники:

  • зростання населення світу на 800 млн (середньорічне зростання 0,9%);
  • використання пшениці як корму для тварин, особливо в Азії, де споживання м’яса зростає;
  • попит на біопаливо безпосередньо як джерело етанолу, так і опосередковано, оскільки інші джерела їжі перенаправляються на виробництво біопалива.

Велика частина попиту буде надходити з країн, що розвиваються, в Азії. Більшості з них знадобиться більше імпорту від великих виробників зерна.

Прогноз OECD-FAO щодо споживання пшениці та статистика міжнародної торгівлі до 2031 року

«Збільшення виробництва пшениці в росії посилить конкуренцію на світових ринках. Конкуренція стане гострішою, якщо російські фермери зможуть виробляти більш якісну пшеницю, придатну для виробництва продуктів харчування. Однак довгострокові наслідки війни в Україні можуть обмежити експортні можливості росії», — йдеться у звіті.

Очікується, що на Індію, Китай, Пакистан і Єгипет припаде приблизно половина зростання світового споживання. Значне зростання попиту також очікується в Африці (Нігерія +29%, Ефіопія +22%) та АСЕАН (В’єтнам +21%, Індонезія +17%, Філіппіни +19%).

Довгострокові прогнози дають корисну інформацію, однак дослідники стикаються з численними проблемами. «Вторгнення росії в Україну показує, як несподівані події можуть спричинити значні збої у виробництві та торгівлі. Потенціал триваючих конфліктів і зростання витрат на виробництво, особливо на добрива, можуть вплинути на виробництво в короткостроковій перспективі», — зазначають аналітики.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!