Глобальна криза голоду у 2022 році може охопити 180 млн осіб

Джерело:  УкрАгроКонсалт
голод
UkrAgroConsult

Глобальна криза голоду стає дедалі більш актуальною, оскільки війна в Україні підвищує ціни на основні продукти харчування після того, як у 2021 році рівень продовольчої небезпеки зріс на 25%, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Коментар головного економіста Всесвітньої продовольчої програми ООН (ВПП) прозвучав у той час, коли Глобальна мережа проти продовольчих криз попередила, що у 2022 році проблема голоду, як очікується, «ще більш загостриться». Показник світових цін на продовольчу продукцію зріс до рекордно високого рівня, оскільки війна в Україні зриває збір врожаю та експорт від одного з провідних світових постачальників зерна та рослинної олії.

«Світ вибухає через відсутність продовольчої безпеки», – заявив Аріф Хусейн з ВПП 4 травня.

У 2021 році майже 193 млн людей у 53 країнах або територіях постраждали від гострої продовольчої небезпеки, а це означає, що відсутність їжі становило безпосередню загрозу їхньому життю чи способам існування. Це більше, ніж 155 млн людей у 55 країнах за 2020 рік, і є рекордом за 6 років з моменту створення звіту ВПП.

Конфлікти в таких країнах, як Ефіопія та Афганістан, посилили там кризи, а економічні потрясіння від пандемії Covid-19 обмежили доступ до їжі майже в 20 країнах. Екстремальна погода, як, наприклад, сильна посуха на Мадагаскарі, також посилює проблему.

Показник світових цін на продовольчі товари з середини 2020 року зріс приблизно на 75% – захмарний рівень, який спостерігався у 2008 та 2011 роках, що спричинило глобальні продовольчі кризи, посилюючи тиск на уряди від Шрі-Ланки до Перу.

Вторгнення Росії в Україну також викликає хвилю протекціонізму, оскільки деякі експортери обмежують продажі сільгосппродукції за кордон, щоб забезпечити місцеві постачання. Згідно з даними ВПП, війна матиме «важкі наслідки» для глобальної продовольчої безпеки, оскільки мільйони українців є переміщеними особами, а багато залежних від імпорту країн не можуть отримати основні культури чи добрива з України та Росії. Це також перешкоджає відновленню світової економіки після пандемії.

«Війна в Україні нагнітає тривимірну кризу – продовольчу, енергетичну та фінансову – з руйнівними впливами на найбільш вразливих людей, країни та економіки світу», – заявив у доповіді Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш.

За попередніми даними, продовольча криза загострюється. Кількість тих, хто стикається з голодом, у 2022 році сягне близько 180 млн осіб у 41 з країн, які були опитані у 2021 році, а також Кабо-Верде. Незважаючи на те, що для решти 12 країн прогнозу поки що немає, це означає додаткові 5 млн голодуючих у країнах, де вже є прогнози.

Глобальна мережа проти продовольчих криз була заснована Європейським Союзом, ВПП та ФАО у 2016 році.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!