Ф’ючерси на сою зросли найбільше з середини 2021 року через скорочення пропозиції

Джерело:  УкрАгроКонсалт
соя доллар
UkrAgroConsult

Ф’ючерси на сою зросли на 5,4%, найбільше за більш ніж рік, після того, як звіт USDA засвідчив шокуюче обмеження поставок, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

За соєю та зерновими культурами ретельно стежать через їхню роль у цінах на продукти харчування. Інфляція прокотилася по всьому світу, оскільки війна Росії з Україною обмежує постачання ключових сільськогосподарських товарів і додає тиску на інших великих експортерів, який змушує їх виробляти великі врожаї. Нависають інші потенційні загрози, включно з можливим страйком на залізничному транспорті в США.

Відповідно до звіту USDA, загроза зриву виникла через те, що прогноз щодо виробництва сої в США в сезоні 2022/23 та кінцевих запасів не виправдав очікувань після того, як посуха вдарила по посівах.

Соєві боби подрібнюють для виготовлення кулінарної олії, годують тварин, які вирощують на м’ясо, а також використовують у випічці, оброблених харчових продуктах та альтернативних видах палива. Обмеження поставок у США створюватиме додатковий тиск на виробника №1 – Бразилію, щоб компенсувати різницю. Але перспективи вже затьмарені ймовірністю того, що Ла-Нінья продовжиться і в 2023 році і потенційно посилить посуху в деяких частинах Бразилії.

Бразилія все ще може відновити світові поставки сої, написав у понеділок Арлан Судерман, головний економіст із сировинних товарів американської компанії StoneX. «Але тільки за умови нормальної погоди для росту. Що, якщо La Nina кине виклик її виробництву? Це те, про що зараз мають хвилюватися кінцеві користувачі».

Ф’ючерси на сою на біржі в Чикаго в листопаді підвищилися на 5,4% до 14,8825 доларів за бушель, що стало найбільшим зростанням з кінця червня 2021 року та найвищою ціною приблизно за 11 тижнів.

Кукурудза з поставкою в грудні в Чикаго підвищилася на 1,6% до 6,96 долара за бушель, найвищого рівня з середини червня, після того, як врожайність в США знизилася відповідно до очікувань.

12 вересня USDA також опублікувало свій щотижневий звіт про стан посівів, який показав, що оцінки сої та кукурудзи в США трохи нижчі за очікувані.

Еталонна пшениця в грудні залишилася нижчою після звіту USDA, оскільки оновлені оцінки USDA показали, що світовий врожай зерна зростає.

США збільшили світове виробництво пшениці приблизно на 4 млн тонн, в основному завдяки більшим російським і українським врожаям. Експорт кукурудзи також був збільшений і зараз становить близько 13 млн тонн в сезоні 2022/23. Це свідчить про прогрес, досягнутий в рамках коридору для експорту зерна з України, оскільки кукурудза становила близько половини тоннажу врожаю, який досі перевозився.

Війна все ще завдає значних збитків, однак Україна експортувала кукурудзи вдвічі більше, ніж в сезоні 2021/22.

Позначки:, , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!