FT: Єврокомісія пропонує продовжити пільги для українського експорту, але Туск – проти

Джерело:  Цензор.НЕТ
Туск

Європейська комісія вже завтра запропонує продовжити тимчасову лібералізацію торгівлі та інші торговельні преференції щодо певних українських товарів ще на рік – до червня 2025 року. Проте новий уряд Польщі виступає проти такого рішення.

Позиція Польщі у цьому питанні не матиме критичного впливу на ухвалення рішення, оскільки воно приймається більшістю країн ЄС, пише Financial Times.

Проте це свідчить, що новий прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск зберігає протекціоністську позицію попереднього уряду, що суперечить його обіцянкам повернути Польщу до формування політики ЄС після років протистояння з Брюсселем.

Це також вказує на складний пошук балансу між проєвропейською програмою нового уряду Польщі та інтересами фермерів і перевізників, які хочуть зберегти заборону на імпорт і блокують пункти пропуску країни з Україною.

Очікується, що Туск відвідає Київ найближчими днями, намагаючись ослабити напругу у двосторонніх стосунках.

Заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак минулими вихідними попередив, що уряд Туска не згоден з продовженням пільгових умов торгівлі для України з ЄС, оскільки це “загроза” для польських фермерів.

За даними видання, з огляду на позицію Польщі Єврокомісія розглядає можливість разом з продовженням торговельних преференцій для України передбачати жорсткіші умови їх призупинення.

Як повідомлялося, раніше єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський звернувся до голови Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн та віцепрезидента з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса з вимогою обмежити торговельні преференції для України. На його думку, імпорт українських ріпаку, кукурудзи, соняшнику, пшениці, цукру і м’яса птиці стрімко зростає і загрожує дестабілізувати ринок ЄС. 

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!