ФРС США знизив облікову ставку більше, ніж очікували трейдери, та планує ще раз знизити її протягом року

Джерело:  GrainTrade

Федеральна резервна система США (яка виконує функцію Центробанку) 18 вересня вперше з 2020 р знизила облікову ставку на 0,5% (хоча аналітики очікували зниження на 0,25%), розпочавши «пом’якшення грошово-кредитної політики з значнішим, ніж зазвичай, зниженням витрат на запозичення». У липні 2023 р ФРС підняла ставку до 5,25-5,5% та утримувала її на високому рівні, щоб знизити інфляцію з 40-річного максимуму (викликаного вливаннями коштів в період ковіду) до цільового показника.

Представники ФРС повідомили, що інфляція має знизитися до 2%. При цьому базову ставку до кінця року планується знизити ще на 0,5%, у 2025 р – на 1% та у 2026 р – на 0,5%.

Очільник ФРС Джером Пауелл заявив про впевненість у тому, що «перегляд політичної позиції може підтримувати помірне зростання зайнятості та зниження інфляції до 2%».

ФРС продовжить скорочувати запаси казначейських цінних паперів, боргових зобов’язань державних організацій та державних цінних паперів з іпотечним покриттям.

На цій новині акції американських компаній виросли, а долар впав відносно інших валют. Зниження вартості кредитів дозволить збільшити спекулятивний капітал, що призведе до подорожчання акцій та біржових ф’ючерсів на сільгосппродукцію та сировину.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!