Фонд держмайна виставить на аукціон ділянки площею до 4 тис. га одним лотом — експерт

Джерело:  Latifundist
земля

Наприкінці липня-початку серпня Фонд держмайна виставить на онлайн-аукціон землю державної форми власності загальною площею 104 200 га. Очікується, що лоти сягатимуть 4 тис. га. Про це йшлося під час конференції Agro Invest Day 2024.

«Ринок в очікуванні більше 100 тис га в суборенду. Чим вони цікаві? Хто працював з «Прозорро. Продажі» знає, що в Україні дуже великий різнобій з ділянками. Так звана, «шахматка» є дуже складною. Також існують обмеження Земельного Кодексу у 20 га щодо ділянок державної та комунальної власності, які можна виставляти на продаж чи здавати в оренду. В даному ж випадку колеги дуже гнучко трактують положення кодексу, тож на суборенду ці обмеження у 20 га не діють. На аукціон виставлятимуться ділянки конкретних ДП (державних підприємств), сконцентровані в одному місці. Їх площа сягає до майже 4 тис га-одна ділянка. Звичайно, є різні. Але абсолютна їх більшість перевищує 20 га», — повідомив Олександр Лихотоп, керівник відділу проектів «Прозорро.Продажі».

Він додав, що вже попередньо спілкувався з аграріями, які працюють з великими лотами, і їм це цікаво.

«Вони сказали: «Ми 100 тис. заберем». А там на підході ще 700 тисяч найближчими роками», — каже Олександр Лихотоп.

Нагадаємо, нещодавно на конференції Grain Ukraine 2024 голова Фонду державного майна України Віталій Коваль презентував проєкт «Земельний банк». Згідно з ним, Фонд державного майна виставить на аукціони з оренди перший пул земельних ділянок загальною площею 104 200 га. Стартова вартість оренди становитиме 12% від нормативно-грошової оцінки землі. Договори оренди укладатимуться на 14 років для однорічних насаджень і на 25 років для багаторічних.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!