Філія Бессарабська агрохолдинга НІБУЛОН перевантажила майже 3,1 млн тонн збіжжя

Джерело:  Юг.Today
Бессарабська

Після повномасштабного вторгнення українські дунайські порти стали стали одним із головних елементів нової логістичної стратегії. В Ізмаїл та Рені свої потужності релокували велетні аграрного та морського бізнесу – Kernel, «НІБУЛОН» та інші. Лідер зернового експорту України «НІБУЛОН» інвестував в новий перевантажувальний термінал філії «Бессарабська» в Ізмаїлі. Наразі філія є одним з основних роботодавців та платників податків у місцевий бюджет. Як будувалися потужності філії, який об’єм вантажів перевалює «НІБУЛОН» в Ізмаїлі, скільки місцевих жителів працює на підприємстві, якими видами транспорту доставляються зернові до причалів, скільки податків перераховано у бюджет міста – про це та інше журналісту інформаційної агенції «Юг.Today» розповів керівник філії «Бессарабська» компанії «НІБУЛОН» Захар Мєдвєдєв.

– Повномасштабна війна в Україні змусила релокувати потужності «НІБУЛОНу» в місто Ізмаїл. Ваша компанія знайшла можливості поновити роботу, зокрема створила філію «Бессарабська» й побудувала новий перевантажувальний термінал. Чи довгою була підготовка реалізації проєкту, які його складові?

– Реалізацію ідеї по будівництву перевантажувального терміналу розпочав у травні 2022 року Олексій Вадатурський, засновник компанії, який у ту страшну для України весну шукав нові ринки збуту і тому розглядав варіанти будівництва елеваторів на кордоні. Тоді він знайшов близько 20 га заболоченої і непрохідної місцевості в Ізмаїлі і після відведення земельної ділянки почав будувати зерновий термінал. А вже у вересні з Ізмаїла відправили першу партію зерна.

Із самого початку передбачалось кілька етапів будівництва. До кінця 2023 року було побудовано та введено в експлуатацію більше 40 будівель та споруд, серед яких майданчик відстою вантажних авто, мобільні адміністративні та лабораторну будівлі, вагову, відділення розвантаження залізничного транспорту, під’їзну залізничну колію, механізований склад, 10 оперативних ємностей, залізничні та автомобільні ваги, мережу транспортних галерей та три точки відвантаження на водний транспорт.

– Ви перевалюєте та доставляєте флотом лише свою агропродукцію чи й інших сільгоспвиробників? Чи співпрацюєте з аграріями півдня Одещини?

– Філія «Бессарабська» пишається великою базою і широкою географією своїх контрагентів. Адже це насамперед ознака довіри до нашої компанії, яка ґрунтується на прозорих та чесних відносинах, перевірених часом. Наразі ми співпрацюємо з понад 600 контрагентами з 19 областей України. Тільки в Одеській області угоди про співпрацю укладено із 93 сільгоспвиробниками та посередниками.

– Який об’єм вантажів перевалила філія «Бессарабська» за весь час існування? Чи спостерігається зниження об’єму перевалки через активізацію роботи портів Великої Одеси?

– Станом на середину квітня філією перевантажено майже 3,1 млн тонн збіжжя. Після того як завдяки ЗСУ було відновлено роботу портів Чорного моря, частина обсягів зернових переорієнтувалася, звісна річ, на «велику воду». Однак за рахунок більш стабільної та передбачуваної роботи на Дунаї та потужної оптимізованої логістичної інфраструктури команді «НІБУЛОНу» вдається завантажувати термінал практично на тому ж рівні.

– «НІБУЛОН» є власником автомобільного транспорту та залізничних вагонів. Який транспорт у цілому переважає в логістиці до Ізмаїла?

– Після початку повномасштабного вторгнення компанія змушена була переглянути логістичну систему, яка на той момент була побудована і на 80% складалася із річкових перевезень. Зараз компанія зосереджена на пошуку найоптимальніших способів доставки збіжжя, і філія «Бессарабська» показовий тому приклад. Так, якщо до січня 2024 року доставка зерна автомобільним транспортом орієнтовно становила 70%, а залізницею 30%, то з початку року пропорція складає вже 50% на 50%.

– Компанія бере участь у проєкті USAID «Економічна підтримка України». Що вдалося придбати у межах проєкту? Як це позначилось на результативності роботи філії «Бессарабська»?

– Завдяки підтримці проєкту USAID «Економічна підтримка України» для філії було придбано два зернові пробовідбірники Rakoraf, що дало змогу вдвічі збільшити пропускну спроможність лабораторії на етапі відбирання проб з автотранспорту. Також планується поставка дизельгенератора, який забезпечить можливість працювати автономно на період можливих блекаутів.

Підкреслю окремо, що завдяки проєкту USAID «Економічна підтримка України» ми отримали 50 сучасних вагонів-хоперів, які були придбані спеціально для транспортування агропродукції через Ізмаїл.

Фото – USAID

– Скільки на філії працює мешканців з Ізмаїльського району? Чи знайшли ви тут необхідних для себе працівників? Чи займаєтесь ви їх навчанням? Яка середня заробітна плата у співробітників філії?

– «НІБУЛОН» як компанія, що прагне максимально закривати вакансії місцевими спеціалістами, пишається тим, що 40 працівників, прийнятих у штат, з Ізмаїльського району. Хоча, зізнаюся чесно, із набором персоналу дуже важко. Особливо зараз. Тому, користуючись можливістю, хотів би запросити на роботу до філії «Бессарабська». Адже ми, справді, маємо, що запропонувати! На базі «НІБУЛОНу» є навчальний центр, де за потреби проводиться підвищення кваліфікації наших працівників. Щодо матеріального мотивації, то, крім фіксованої заробітної плати, є ще гарна премія, розмір якої залежить від обсягів приймання та відвантаження збіжжя. А з цим у нас як раз все стабільно.

– Де зареєстровано філію «Бессарабська»? Скільки податків перераховано в місцеві бюджети, зокрема міста Ізмаїл?

– Згідно з випискою з Єдиного державного реєстру, філію «Бессарабська» зареєстровано 1 липня 2022 року в місті Ізмаїлі, вул. Набережна Лукi Капiкраяна, будинок 14.

За період з липня 2022 року до березня 2024 року до Ізмаїльської  міської  територіальної громади в Одеській області  було сплачено понад 50 млн грн податків.

– Що буде з філією після війни або після того, як запрацюють порти Миколаєва?

– Пропоную обговорити це питання за святковим столом після перемоги! А якщо серйозно, «НІБУЛОН» розуміє механізми підтримки конкурентоспроможності портів Дунаю стосовно чорноморських портів. В разі їх реалізації, над чим ми зараз активно працюємо, питання доцільності роботи філії не має стояти, тим паче, що для відновлення Україна потребуватиме всіх можливих каналів.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!