Фермери Канзасу не збиратимуть 30% озимої пшениці, а переробники з США купують пшеницю в ЄС

Джерело:  GrainTrade
засуха

Агенція Reuters після триденного кроп-туру по Канзасу повідомила, що фермери штату відмовляються збирати пошкоджену посухою частину урожаю озимої пшениці та навіть навмисно оброблюють поля хімікатами, що знищують урожай, щоб отримати більші страхові виплати, оскільки зерно неможливо зібрати через низьке розташування колосу. Деякі фермери віддають поля з озимою пшеницею під випасання худоби.

Зменшення площ до збирання призведе до скорочення виробництва пшениці у США та зниження запасів до 16-річного мінімуму. За даними МСГ США, фермери планують відмовитися від збирання 33% посівів озимої пшениці, що є найвищим показником з часів Першої світової війни. За прогнозами, фермери Канзасу залишать незібраними 19% посівів озимої пшениці у порівнянні з 10% торік та 4% у 2021 р. Проте учасники зернового ринку попереджають, що даний показник фактично може виявитися ще більшим. Зараз ситуація подібна до тої, що склалася у 1989 р, коли фермери не зібрали 28% посіяної пшениці.

За даними щотижневого звіту USDA Crop Progress, ярою пшеницею у США засіяно 64% у порівнянні з 73% в середньому за 5 років на цю дату. Кількість посівів у доброму або відмінному стані за тиждень виросла на 2% до 31% (28% торік).

На тлі проблем з доставкою та високої вартості внутрішньої логістики, борошномельна компанія Ardent Mills, розташована у США, цього річ придбала 7 партій польської та німецької пшениці. «На східне узбережжя США дешевше доставляти пшеницю з ЄС, ніж з Канзасу», – порахували трейдери, оскільки ціни на пшеницю в Канзасі на 100 $/т вищі, ніж в ЄС, а вартість фрахту з Північної Європи до Флориди, де знаходиться Ardent Mills, складає 20-30 $/т.

Польську пшеницю з протеїном 12,5% та поставкою у вересні на Euronext пропонують по 221 €/т, що з врахуванням премії 9 €/т еквівалентно 250 $/т FOB – Польща. Тоді як тверда червона озима HRW-пшениця торгується на біржі по 310 $/т, що складає 350 $/т FOB US Gulf, а витрати на залізничну доставку сягають 20 $/т, що робить її неконкурентоспроможною у порівнянні з європейським зерном. Розташований в штаті Нью-Йорк млин Ardent також закрив свої потреби у сировині до кінця 2023 р завдяки поставкам з Європи. За даними Agricensus Export Dashboard, у січні 2023 р до США було поставлено 32,7 тис т польської пшениці, чого не спостерігалося протягом останніх 10 років.

Учасники ринку очікують збільшення поставок пшениці з Європи на східне узбережжя США, оскільки урожай пшениці в Канзасі через посуху стане найгіршим з 1957 р та складе лише 4,84 млн т.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!