ФАО підвищила свій прогноз щодо обсягу виробництва зерна у світі

Джерело:  ФАО
ФАО

Прогноз ФАО щодо обсягів виробництва зернових у світі в сезоні 2023–2024 років переглянутий у бік незначного збільшення і в даний час становить 2841 млн тонн, що на 1,1 відсотка (32 млн тонн більше, ніж роком раніше). Цей перегляд зумовлений зростанням очікувань щодо обсягу виробництва кукурудзи у світі з урахуванням останніх офіційних оцінок Європейського союзу, а також – з виробництва пшениці після нещодавно опублікованих офіційних даних, що вказують на дещо вищий урожай в Аргентині та Австралії. Крім того, після невеликого перегляду у бік підвищення видів на врожай у низці країн, ФАО підвищила свій прогноз щодо обсягу виробництва рису у світі в сезоні 2023–2024 років, який наразі оцінюється у 526,4 млн тонн (у перерахунку на обвалене зерно ). Таким чином, у річному обчисленні обсяг виробництва зросте на 0,5%, досягнувши рекордного рівня сезону 2021–2022 років, що зумовлено очікуваннями багатого врожаю в Азії в цілому, а також розширенням виробництва в Африці та Сполучених Штатах Америки.

Прогноз споживання зернових у світі в сезоні 2023-2024 років був підвищений на 4,6 млн тонн до 2 828 млн тонн в порівнянні з показниками минулого місяця, що на 36,4 млн тонн (1,3 відсотка) вище рівня сезону 20 років. Обсяг споживання пшениці у світі в сезоні 2023–2024 років наразі прогнозується на рівні 795 млн тонн, що на 2,0 відсотка вище за рівень сезону 2022–2023 років та на 2,1 млн тонн вище порівняно з попереднім місяцем, що у здебільшого пов’язано з більш високими очікуваннями щодо її споживання в кормових цілях в Аргентині та інших потреб у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії. Прогноз щодо споживання фуражних зернових у світі в сезоні 2023–2024 років також був підвищений на 2,5 млн тонн, що зумовлено можливим збільшенням споживання кукурудзи в кормових цілях, насамперед у Мексиці, та ячменю, переважно в Китаї та Марокко. З урахуванням проведеного перегляду у бік підвищення, прогнозується, що загальне споживання фуражних зернових у сезоні 2023–2024 років у світі становитиме 1 509 млн тонн, що на 1,5 відсотка вище за рівень сезону 2022–2023 років. Як очікується, споживання рису у світі в сезоні 2023–2024 років скоротиться на 1,1 млн. тонн у річному обчисленні і становитиме 523,7 млн. тонн: прогнозоване скорочення споживання рису в непродовольчих цілях з лишком компенсує збільшення споживання в продовольчих цілях внаслідок приросту населення.

Незважаючи на перегляд у бік зниження на 2,7 млн тонн порівняно з попереднім місяцем, ФАО в даний час очікує, що запаси зернових у світі на кінець 2024 року становитимуть 894 млн тонн, що все ще на 2,3 відсотка вище за рівень початку сезону. Згідно з прогнозами ФАО, у сезоні 2023–2024 років співвідношення запасів зернових у світі до їх споживання очікується на прийнятному рівні та становитиме 31,0 відсотка, що лише трохи вище рівня 30,9%, зафіксованого у сезоні 2022–2023 років. Обсяг запасів пшениці у світі оцінюється в 318 млн тонн, що на 1,0 млн тонн нижче, ніж очікувалося місяцем раніше, і на 0,2 відсотка нижче за рівень початку сезону. Зроблений перегляд у бік зниження переважно пояснюється можливим зниженням запасів у Російської Федерації через вищих прогнозів щодо експорту. На тлі очікуваного зниження запасів кукурудзи, в основному в Аргентині, Європейському союзі та Мексиці, а також ячменю, головним чином в Австралії, дані щодо запасів фуражних зернових у світі були переглянуті у бік зниження на 2,1 млн тонн і в даний час оцінюються в 377 млн тонн, що все ще на 6,7 відсотка вище за рівень початку сезону. Запаси рису у світі на кінець сезону 2023–2024 років нині оцінюються у 199,1 млн тонн, що дещо вище за березневий прогноз і зумовлено переглядом даних із запасів в Індонезії у бік збільшення.

Прогноз за обсягом торгівлі зерновими у світі в сезоні 2023–2024 років був підвищений на 1,9 млн тонн порівняно з минулим місяцем і становить 485 млн тонн, що на 8 млн тонн (1,7%) вище за рівень сезону 2022–2023 років . Прогноз щодо обсягу торгівлі пшеницею у світі в сезоні 2023–2024 років було збільшено на 1,2 млн тонн на тлі очікуваного зростання експорту з Російської Федерації та більш високого імпортного попиту з боку Європейського союзу, Таїланду та Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії. Незважаючи на перегляд у бік підвищення, очікується, що обсяг торгівлі пшеницею у сезоні 2023–2024 років знизиться на 0,7 відсотка порівняно з рівнем сезону 2022–2023 років та становитиме 199 млн тонн. Обсяг торгівлі фуражними зерновими у світі може становити 235 млн тонн, що на 0,8 млн тонн більше у порівнянні з прогнозом за минулий місяць і на 5,0 відсотка вище за рівень сезону 2022–2023 років. Що стосується прогнозу щодо обсягів торгівлі ячменем у світі в сезоні 2023–2024 років, то після проведеного цього місяця перегляду у бік збільшення, зумовленого головним чином зростанням експорту ячменю з Австралії та його імпорту Китаєм та Марокко для задоволення внутрішнього попиту на корми, його значення може виявитися вищим за рівень сезону 2022–2023 років. Прогноз ФАО щодо обсягу торгівлі кукурудзою у світі у сезоні 2023–2024 років загалом не змінився, оскільки зниження обсягу імпорту Європейським союзом було нівельовано нарощуванням закупівель з боку Мексики, Саудівської Аравії та Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії. Очікується, що обсяг торгівлі рисом у світі у 2024 році (січень-грудень) скоротиться другий рік поспіль до 51,3 млн тонн на тлі очікуваного зниження закупівель у всіх регіонах, за винятком Європи та Латинської Америки та Карибського басейну.

 

Види на врожай 2024

Щодо врожаю 2024 року, то прогноз ФАО з виробництва пшениці у світі був дещо знижений порівняно з попереднім місяцем і на даний час становить 796 млн тонн, що все ще на 1 відсоток вище порівняно з обсягом виробництва у 2023 році. Нещодавній перегляд у бік зниження відображає невелике скорочення прогнозів виробництва пшениці в Європейському союзі, де в деяких районах на півдні та сході встановилася посушлива погода, а також у Сполученому Королівстві Великобританії та Північної Ірландії, де скорочення посівних площ під пшеницею обумовлене. У Сполучених Штатах Америки, незважаючи на скорочення посівних площ на тлі зниження цін, виробництво пшениці в країні загалом у 2024 році продовжить зростати внаслідок очікуваного підвищення врожайності та збільшення збиральних площ на тлі загалом сприятливих погодних умов. У Канаді, де посівна ярої пшениці розпочнеться у травні, попередні прогнози вказують на ймовірне скорочення посівних площ внаслідок зниження цін. Тим не менш, в результаті очікуваного зростання врожайності обсяг виробництва може виявитися вищим за середній рівень за останні п’ять років. Умови в Україні порівняно з попереднім місяцем змін не зазнали, і військові дії продовжують значно впливати на сам сектор та на обсяги виробництва. У Російській Федерації на тлі в цілому м’якої погоди посіви пшениці демонструють загалом хороше зростання, і в 2024 році врожай пшениці може виявитися вищим за середні рівні, але дещо нижчими за значення минулого року. В Азії сприятливі погодні умови позитивно вплинули на види на врожай в Індії та Пакистані, а вищі ціни на пшеницю стимулюють збільшення посівних площ, що дозволяє сподіватися на отримання рекордного врожаю пшениці за підсумками 2024 року. В азіатських країнах Близького Сходу рясні опади сприяли бурхливому зростанню посівів та поповненню запасів води для поливу, що також сприятливо позначилося на видах на врожай 2024 року, збирання якого розпочнеться у травні. Водночас суттєвий дефіцит опадів та спекотна погода на півночі Африки негативно вплинули на врожай пшениці, який у 2024 році може виявитися низьким на тлі малоурожайного минулого року.

Щодо фуражних зернових, то в країнах Північної півкулі посівна під урожай 2024 року незабаром розпочнеться, тоді як у країнах Південної півкулі збирання врожаю вже почалося. У Бразилії очікується скорочення посівних площ під кукурудзою в порівнянні з показниками минулого року, що поряд з несприятливими погодними умовами в ключових регіонах-виробниках може призвести до зниження обсягів виробництва кукурудзи в країні в 2024 році, при цьому, як очікується, урожай буде вищим. середнього показника останні п’ять років. Достатня кількість опадів дозволяє сподіватися на відновлення обсягів виробництва кукурудзи в Аргентині, де 2023 року врожай серйозно постраждав від посухи. У Південній Африці низький рівень опадів і високі температури, що зберігається, призвели до погіршення видів на врожай кукурудзи в 2024 році, який, як очікується, виявиться нижчим за середній показник за попередні п’ять років. У сусідніх країнах, де також встановилися посушливі та спекотні погодні умови, види на врожай несприятливі, тому можна говорити про те, що в 2024 році на півдні Африки в цілому врожайність буде низькою.


Зведені таблиці

Позначки:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!