Епіцентр Агро посилює автологістику

Джерело:  AgroPortal.ua 
Епіцентр Агро

Агрохолдинги активно шукають шляхи експорту зерна та випробовують усі напрямки — Польща, Румунія, Рені. Сьогодні паралельно з вивезенням зерна залізничним транспортом активно розвивають автоперевезення.

Про це повідомила керівник центрального офісу департаменту з аграрних питань «Епіцентр Агро» Світлана Нікітюк під час конференції «Стратегії розвитку галузі зберігання зерна у воєнний та післявоєнний період».

«Бачимо, що зараз більш-менш можна вивозити зерно автомобілями, відповідно маємо 140 зерновозів і 100 машин наймаємо іззовні, які їздять до Європи. Закуповуємо автоцистерни, щоб у серпні отримати машини для перевезення олії. Наразі теж додатково продаємо олію, адже вона їде оперативніше, ніж кукурудза. Вибираємо точкову логістику. Це, звісно, не ті 100 тис. т, які ми раніше експортували щомісяця, а 10 тис. т, і якщо ми говоримо про олію, то це високовартісний продукт»

За її словами, компанія «Епіцентр Агро» забезпечить свої потреби у зерновозах, але вже зараз пропрацьовує план, за якого зможе забезпечувати дизелем своїх партнерів, якщо ситуація з пальним буде така, як нині.

«Аналізуємо ситуацію. Якщо ще по ранній групі зернових ми бачимо, що зі зберіганням можна впоратися, то зі жнивами пізніх культур в Україні буде складна ситуація. Окрім того, що все потрібно зібрати з полів, є інша складова — оборотні кошти компанії», — зазначає Світлана Нікітюк.

За її словами, в серпні аграрії ще зможуть посіяти ріпак після ранньої групи зернових, та потім після збору пізньої групи потрібно буде оперативно підготувати поля до посіву озимих.

«Після посіву озимих ми прийдемо до наступного моменту — сезон посіву весни-2023, і питанням №1 буде — чи матимуть компанії оборотні кошти, враховуючи нинішню логістику, і чи матимуть потужності, щоб пережити ще один сезон жнив», — говорить Світлана Нікітюк.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!