Енергетична криза в Європі негативно впливає на використання та виробництво добрив

Джерело:  УкрАгроКонсалт
удобрения
UkrAgroConsult

Енергетична криза, що обмежує виробництво добрив у Європі, загрожує змусити фермерів у всьому світі використовувати ще менше поживних речовин, необхідних для вирощування продовольчої продукції, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

За оцінками CRU Group, стрімке зростання цін на газ, ключову сировину, вже скоротило 1/4 європейських потужностей з виробництва азотних добрив. Зараз зростає побоювання, що криза загостриться. Для Європи це може означати ще менше виробництва та більшу залежність від імпорту аміаку, з якого виготовляють азотні добрива.

Міжнародна асоціація добрив попереджає, що зіткнувшись із вищими цінами та скороченням поставок, фермери можуть скоротити світове використання добрив аж на 7% наступного сезону, найбільше з 2008 року. Це являє собою ризик скорочення обсягів врожаю сільськогосподарських культур в світі, оскільки він бореться з кризою вартості життя та посиленням голоду.

«Якщо європейські фермери імпортуватимуть більше продукції від інших експортерів, то для більш крихких ринків сільськогосподарської продукції в Субсахарській Африці, Південній Азії та частинах Латинської Америки це призведе до напруженості на світовому ринку», – повідомили у IFA.

Найбільше скорочення використання добрив у наступному сезоні спостерігатиметься в Субсахарській Африці, зі зниженням на цілих 23%, повідомляє IFA.

Після зниження в попередні місяці ціни на добрива знову почали зростати, оскільки газ подорожчав через скорочення поставок з Росії та спеку в Європі. Все це призвело до підвищення попиту.

Європейські виробники добрив найбільше постраждали від високих цін на газ. Світові виробники також сперечались із санкціями США та Європейського Союзу щодо продажу калію з Білорусі та кроком Китаю щодо стримування поставок. Крім того, торгівля російськими добривами постраждала через «самосанкціонування» багатьох вантажовідправників, банків і страховиків, а також труднощі в обслуговуванні російського експорту.

За даними CRU, імпортувати аміак до Європи наразі набагато дешевше, ніж виробляти його там.

«Я не розумію, як хтось продовжує виробляти в Європі, окрім тих, хто захеджував витрати на газ. Ми очікуємо, що ціни на аміак продовжуватимуть зростати», заявив Кріс Лоусон, керівник відділу добрив CRU.

За словами Лоусона, Європі, яка виробляє близько 20 млн тонн аміаку щорічно, потрібно імпортувати ще 200 тис. тонн на місяць, щоб полегшити кризу. Деяке полегшення можуть принести поставки з Чорноморського регіону в найближчі місяці, сказав він.

«Підвищення цін на газ із червня означає, що знову відбуваються скорочення та зупинки. В принципі це призведе до зростання імпорту, але багато що залежить від наявності та ціни добрив на світовому ринку», — повідомили у Fertilizers Europe.

Наразі ринок азоту залишатиметься дуже напруженим, заявили минулого тижня у CF Industries Holdings Inc. Обмежена пропозиція означає дефіцит продовольчої продукції, можливо, пізніше в 2022 році та в 2023 році.

Криза закрила або скоротила виробництво на 10 європейських заводах з виробництва добрив лише в липні, а далі ситуація може погіршитися.

В CRU повідомили, що кількість азотних потужностей Європи, які були скорочені (наразі принаймні на 25%), ймовірно, зросте. Виробники добрив Yara International, K+S AG, Borealis AG і Fertiglobe Plc також нещодавно попередили про подальше обмеження виробництва в Європі.

Позначки:, , , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!