Ембарго на російську нафту збільшить попит на сировину для біопалива в ЄС

Джерело:  GrainTrade
биотопливо

У 2021/22 МР ЄС збільшив у порівнянні з попереднім сезоном імпорт ріпакової олії на 132% до 553,207 тис т, та продовжить нарощувати його надалі на тлі запровадження ембарго на поставки російської нафти.

План ЄС по скасуванню залежності від російських ресурсів та збільшенню частки відновлювальної енергії до 2030 року до 45% передбачає активне використання біопалива. Ріпакова олія залишається важливим товаром як для внутрішнього споживання, так і для змішування, оскільки дефіцит поставок та високі ціни на інші рослинні олії створюють проблеми для покупців. Ріпак є найпоширенішою олійною культурою в ЄС для виробництва біопалива, змішується навіть за низьких температур, тому може використовуватися у холодних регіонах.

Експерти USDA у травневому звіті зазначили, що світові поставки ріпакової олії залишатимуться обмеженими через збільшення споживання на їжу на тлі дефіциту інших рослинних олій. За оцінками ФАС, світове споживання ріпакової олії у 2022/23 МР виросте на 1 млн т до рекордних 30,2 млн т. Більша частина ріпакової олії споживатиметься харчовою промисловістю, тоді як частка олії для виробництва біопалива зростатиме повільно.

Станом на 25 травня різниця цін між ріпаком старого та нового врожаю сягає 50-70 $/т FOB Роттердам, що робить виробництво біодизеля із ріпакової олії нерентабельним на тлі високого внутрішнього попиту на продовольчі рослинні олії. Дефіцит соняшникової олії та скорочення врожаю ріпаку у 2021 році в ЄС та Канаді призвели до різкого зменшення запасів ріпаку старого врожаю.

За даними звіту FAS oilseed, промислове споживання ріпакової олії в ЄС у 2022/23 МР скоротиться до 6,5 млн т, тоді як продовольче споживання виросте до 2,5 млн т. Промислове споживання пальмової олії в ЄС також зменшиться, а соєвої – залишиться незмінним.

Україна, що забезпечує 23% потреби ЄС в ріпаковій олії, станом на 27 травня засіяла ярим ріпаком 95% запланованих площ і має гарні перспективи врожаю, які дещо затьмарюють логістичні проблеми. Водночас Австралія, частка якої в імпорті ріпаку до ЄС складає 48%, у 2022/23 МР скоротить виробництво ріпаку на 26% до 4,7 млн т.

Поставки до ЄС іншої сировини для виробництва біопалива, наприклад відпрацьованої рослинної олії та відходів виробництва пальмової олії, найближчим часом залишаться обмеженими, оскільки Індонезія, що є найбільшим світовим виробником, зобов’язала експортерів спочатку задовольнити внутрішній попит.

Більшість країн ЄС працюють над поступовою відмовою від використання біопалива, яке отримують з продовольчих культур, щоб зберегти для людства запаси сировини в умовах глобальної продовольчої кризи. Тому біопаливо з рослин замінятимуть пальним з водню, водоростей або відходів олій чи тваринних жирів.

Німеччина планує скоротити використання біопалива з рослин, щоб відповідати квоті на викиди парникових газів, яка цьогоріч складає 4,4%, у 2023 році буде зменшена до 2,5%, а до 2030 року зведена до нуля. Аналогічні кроки здійснює Бельгія, а Норвегія, Швеція та Фінляндія також працюють в цьому напрямку.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!