Ембарго на пальмову олію може призвести до зростання голоду в світі

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Світ стоїть перед загрозою ембарго на, ні, не «чорне золото», а так зване «червоне золото», більш відоме як пальмова олія, повідомляє УкрАгроКоналт із посиланням на Bloomberg.

Ціни зросли після того, як Індонезія, яка виробляє близько 2/3 світового обсягу, пообіцяла припинити експорт пальмової олії, щоб стабілізувати внутрішні ціни на продукти харчування напередодні державного свята Ід аль-Фітр. Паніка трохи вщухла 26 квітня після роз’яснення, що заборона не буде стосуватися сирої пальмової олії, яка є еталоном для світових цін на рослинні жири. Проте світ повинен сприймати цей епізод як «смак майбутнього», оскільки зростання виробництва біопалива все більше суперечить потребі прогодувати найбідніші верстви населення у світі.

Пальмові плантації є такими ж стратегічно важливими для Південно-Східної Азії, як і кукурудзяні поля для Середнього Заходу США. Як і кукурудза, плоди пальми можуть виробляти суміш людської їжі, кормів для тварин і транспортного палива. Ці плоди також можна використовувати для виготовлення мила та інших продуктів особистої гігієни, які в даний час є найбільшим джерелом попиту після їжі. Це дуже добре, коли всі сектори кінцевого споживання знаходяться в балансі, але коли один стає занадто домінуючим, ціни на продукти харчування часто підвищуються, що викликає інфляцію, протести та державне втручання.

Це те, що зараз відбувається в Індонезії. З середини 2000-х років країна вимагала від нафтопереробників змішувати зростаючу частку біодизельного палива, отриманого з пальм, у своє транспортне паливо, щоб зменшити залежність від імпортного викопного палива. Зараз цей рівень становить 30% і поступово рухається до 40% – і навіть вище в наступні кілька років.

Це спричиняє багато проблем. Як свідчить триразове підвищення цін за останні 2 роки, світ намагається виробляти достатню кількість пальмової олії, щоб задовольнити такий масштаб попиту, особливо коли індонезійці виходять з пандемії зі зростанням доходів і бажанням більше подорожувати.

Світові ціни на рослинну олію перебувають у нестабільному стані протягом кількох останніх місяців. Ціни на соєву олію з початку 2021 року зросли майже вдвічі через посуху в Південній Америці, яка вразила регіон, де виробляється близько половини всієї сої. Війна в Україні стримувала поставки від найбільшого виробника соняшнику. Усе це було особливо гострою проблемою для найбідніших верств населення в Південній Азії та Субсахарській Африці, які залежать від дешевих калорій з кулінарної олії як значної частки свого харчування.

Проте пальмова олія була найважливішим фактором. Близько 2/3 всієї рослинної олії надходить з олійної пальми, і всі плантації, крім невеликої частки, знаходяться в Індонезії та Малайзії. Це означає, що повороти політики змішування палива в Джакарті мають прямий вплив на здатність сільських індіанців прогодувати свої сім’ї.

Нинішня політика є катастрофою як з гуманітарної, так і з кліматичної точки зору. Повноваження Індонезії щодо біопалива були виправданими, але її невпевнене ставлення до автомобільної ефективності та сильно субсидованого дорожнього палива означає, що вона заохочує споживання, навіть не дивлячись на наслідки.

Електричні транспортні засоби вже дешевші в експлуатації в Індонезії, приблизно 2 центи за кілометр порівняно з 4,5 центами для транспортних засобів на паливній основі. Але погана координація політики означає, що ринок є тінню Індії, де електричні дво- та триколісні автомобілі займають швидке зростання частки ринку. Уряд, наприклад, прогнозував, що до 2021 року буде встановлено 170 тис. зарядних станцій. Насправді їх було лише 148.

Що ще гірше, політика працює як храповий механізм. Зростання цін на пальмову олію на світовому ринку через зростання голоду призводить до збільшення надходжень від експортних мит Індонезії на пальму. Ці гроші потім переробляються назад у субсидії для вітчизняних нафтопереробників і блендерів, заохочуючи подальший попит на автомобільне паливо. Не випадково більше половини зростання попиту на пальмову олію з 2018 року припадає на внутрішнє споживання в Індонезії: як і у випадку з кукурудзою на Середньому Заході, біопаливно-промисловий комплекс має потужний політичний вплив, який важко витіснити.

Шкода довкіллю може бути ще тривалішою. Вирубка лісів, викликана новими пальмовими плантаціями. Викиди від пальмового біодизельного палива приблизно вдвічі перевищують викиди від викопного палива.

Завдяки високій сільськогосподарській врожайності пальмової олії створені плантації мають справжній потенціал для відновлюваного палива, але це залежить від збільшення світового попиту. Повноваження Індонезії щодо біодизельного палива разом із паралельним поштовхом до сталого авіаційного палива в авіаційній галузі свідчать про більш оптимістичне та екологічно руйнівне майбутнє.

Одне дослідження, опубліковане у 2021 році, показало, що вирубка лісів збільшується на 19%, коли ціни на пальмову олію високі напередодні виборів мера, оскільки місцеві чиновники послаблюють правила, щоб збільшити доходи сільських районів і отримати голоси. В Індонезії у 2024 році будуть проводитись одночасно президентські, законодавчі і губернаторські вибори, а ціни на пальмову олію є рекордними.

На підставі цього в 2024 році очікується великий врожай пальми і ще більше збитків.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!