Елеватори в Казахстані не справляються з потоком зерна. Депутати пропонують прискорити експорт

Джерело:  Elevatorist
Казахстан

У Казахстані на тлі збирання високого врожаю зерна склалася важка ситуація з його збутом та зберіганням на елеваторах. Мажилісмени просять уряд вжити термінових заходів щодо переміщення зерна всередині країни та збільшення експорту, пише ElDala.kz.

«На сьогодні склалася важка ситуація на ринку зерна: нестача ємностей на елеваторах та відсутність збуту. Ціни на врожай падають, млини зупиняються, немає чітких перспектив відвантаження. Технічні можливості елеваторів не дозволяють оперативно приймати, сушити та відвантажувати зерно. Врожай приймається із фактичним заниженням якості», — заявив мажилісмен Єркебулан Мамбетов у депутатському запиті на ім’я віце-прем’єра Серіка Жумангаріна.

Він зазначив, що багато елеваторів завантажені зерном Продкорпорації. Тому необхідно вирішити питання щодо переміщення зерна всередині країни, з північних областей на вільні елеватори південних регіонів. Крім того, потрібні нові ринки реалізації зерна.

Депутат запропонував розглянути питання щодо закупівлі певного обсягу зерна у Продкорпорацію за прикладом врожайного 2011 року, це дозволить розвантажити ринок.

«Також пропонуємо розглянути питання, що стимулюють прискорений експорт зерна, субсидування транспортних витрат на певний період відвантаження, прискорене повернення ПДВ та інші», — сказав Мамбетов.

На думку депутатів, негайного вирішення з боку уряду вимагає питання щодо припинення транзиту зерна на ринки Європи через територію росії.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!