Екстремальна погода в Китаї може призвести до найгіршого врожаю кукурудзи з початку ХХІ ст.

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Китай
UkrAgroConsult

Врожай кукурудзи в Китаї може стати найнижчим з початку ХХІ ст., хоча цього може бути недостатньо, щоб підняти ціни, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Екстремальна погода (від хвиль спеки до повеней) в 2024 році нанесла велку шкоду виробництву найбільшому в світі споживачу зерна. Це означає, що якщо ситуація не покращиться, а урядові заходи успішно стимулюють економіку, країна може зіткнутися зі зростаючою потребою в імпорті.

Врожай кукурудзи в 2023 році склав рекордні 289 млн тонн, свідчать урядові дані. За даними трейдерів та аналітиків, опитаних Bloomberg, виробництво в 2024 році може скоротитись на 5-20 млн тонн. В гіршому випадку це означає, що виробництво скоротиться приблизно на 7%, що стане найбільшим скороченням з 2000 року, коли виробництво скоротилось на 17%.

Збір врожаю в Китаї завершиться лише в листопаді, тому остаточний підсумок виробництва кукурудзи ще належить визначити. Але перші ознаки свідчать про те, що ринковий баланс не буде надто порушений навіть таким великим дефіцитом.

Місцеві ціни зросли з кінця вересня, але вони все ще близькі до чотирирічного мінімуму. Високі врожаї за останні 2 роки наситили ринок, тоді як уповільнення зростання економіки Китаю послабило попит з боку тваринницького сектору та харчової промисловості. Відкрите питання полягає в тому, чи недавній шквал заходів економічного стимулювання уряду суттєво змінить ситуацію.

Імпорт кукурудзи Китаєм останніми роками відстає, і уряд очікує, що він продовжуватиме зменшуватись. В сезоні 2024/25, який розпочався в жовтні, Міністерство сільського господарства прогнозує імпорт кукурудзи на рівні 13 млн тонн, що є різким скороченням порівняно з 19,5 млн тонн в сезоні 2023/24.

Це невтішний прогноз для фермерів у Північній та Південній Америці, які забезпечують більшість цих поставок, хоча він демонструє прогрес у прагненні Китаю забезпечити продовольчу безпеку.

Проблема в найближчій перспективі полягатиме в тому, чи достатньо буде імпорту кукурудзи, щоб впоратися із зусиллями уряду підвищити попит.

Дедалі небезпечніший клімат, ймовірно, створить нові проблеми для майбутніх врожаїв, що продовжуватиме чинити тиск на уряд, щоб підтримувати імпорт кукурудзи на достатньому рівні.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!