Експорт українського зерна до ЄС повернувся на довоєнний рівень

Джерело:  AgroTimes
ЄС

Український експорт зернових до ЄС повернувся на рівень до 2022 року. Майже рік Україна не поставляє у сусідні країни пшеницю, соняшник, кукурудзу і ріпак, абсолютну більшість агроекспорту вивозить морем.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Міністр аграрної політики України Микола Сольський під час Ради ЄС з питань сільського господарства зазначив, що з початку року з 17 млн тонн агроекспорту, близько 12 млн тонн пішло через порти великої Одеси, ще майже 3 млн тонн відправлено Дунаєм і всього 2 млн наземним транспортом, здебільшого залізницею, через сусідні країни ЄС.

«Ми транзитом перевозимо через Польщу у місяць стільки ж, скільки вивозимо через українські морські порти за один день. Зараз вартість експорту з України морським шляхом набагато конкурентніша, ніж суходолом», – додав Микола Сольський.

Він підкреслив, що негативного впливу експорт української агропродукції на ринки ЄС немає, а подекуди виконує свою роль для стабілізації балансу цін.

Зокрема, частка українського м’яса птиці та яєць у загальному споживанні ЄС становить менше 2% та 1% відповідно. Ціна на цукор в ЄС і досі є значно вищою, ніж була до повномасштабного вторгнення. Якщо забрати з ринку український цукор, ціна в ЄС ще зросте.

Міністр агрополітики підкреслив, що Україна прагне вільної торгівлі з ЄС на конкурентних ринкових засадах.

«Будь-які обмеження лише послаблюють Україну економічно та прямо віддаляють основну мету – нашу з вами спільну перемогу над росією у цій війні», – наголосив Микола Сольський.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!