Експорт рису з Пакистану досягне 5 млн тонн у 2023-2024

Джерело:  S&P Global Platts
рис

Експорт пакистанського рису за сім місяців до 31 січня різко виріс завдяки гарному розміру врожаю та стрибку цін. Очікується, що постачання вперше в історії досягне 5 мільйонів тонн, сказав Chela Ram Kewlani, голова Асоціації експортерів рису Пакистану.

“У вартісному вираженні експорт рису за сім місяців фінансового року вже досяг того, чого країна досягла минулого фінансового року”, – сказав Chela Ram Kewlani у телефонній розмові 18 лютого, повідомляє S&P Global Platts.

За даними Статистичного бюро Пакистану, експорт рису басматі в період з липня по січень зріс на 24% до 398 764 тонни порівняно з 320 751 тонною в річному обчисленні.

Експорт продукції, що не містить басмати, зріс до 2,924 млн. тонн за сім місяців, що закінчилися 31 січня, порівняно з 1,661 млн. тонн у попередньому році, тобто зростання на 76%, як показали дані.

Фінансовий рік у країні триває з липня до червня.

Світові ціни на рис зростають через заборону на експорт, введену індійським урядом у спробі приборкати інфляцію, при цьому частка ринку країни раніше становила близько 40%, сказав експерт із сировинних товарів.

Підвищення цін на рис

“У порівнянні з минулим роком ціна на рис зросла на 25-30%, що допомогло країні заробити більше іноземної валюти за рахунок постачання цього товару”, – сказав Kewlani.

За сім місяців поточного фінансового року експорт склав $2,1 млрд. порівняно з $1,083 млрд., збільшившись на 95%, йдеться в урядових даних.

Експорт рису басматі приносив у середньому 1146 доларів за тонну порівняно з 1044 доларами за тонну минулого року, тоді як експорт рису басматі в середньому приносив близько 567 доларів за тонну, тоді як торік він становив 449 доларів за тонну, сказав Хамід Малік, експерт із сировинних товарів.

За даними S&P Global Commodity Insights, 16 лютого Platts оцінив пакистанський білий рис із вмістом 5% нижче за 17 доларів за тонну порівняно з тижнем на рівні 602 долари за тонну на умовах FOB.

За даними S&P Global, Platts оцінив вартість пакистанського коричневого басмати на 2% на рівні $861/т FOB FCL, що відображає більш високу пропозицію та відкликання нижчих пропозицій за тиждень до 16 лютого, повідомляє oilworld.ru.

До 30 червня обсяг виробництва рису цього сезону перевищить 9 мільйонів тонн, сказав Кьюлані.

Минулого року повені знищили врожай рису, що обмежило загальне виробництво рису, що призвело до втрати від 1,5 до 2 мільйонів тонн рису. Масштаб руйнувань у провінції Сінд склав близько 60%, повідомив інший експерт із сировинних товарів.

Нові ринки

Враховуючи хороший урожай цього сезону, експортери рису почали розширювати свою присутність на нових ринках.

“Ми збільшили нашу присутність в Індонезії, Малайзії та деяких африканських країнах і отримали велику кількість великих замовлень”, – сказав Kewlani.

За даними митниці, експорт товарів, які не містять басмати, до Індонезії зріс до 274 мільйонів доларів за сім місяців, що закінчилися 31 січня, з 27 мільйонів доларів за відповідний період рік тому, згідно з даними митниці.

За даними, експорт до Малайзії зріс до $206 млн із $53 млн, а до Афганістану — до $153 млн із $77 млн.

Експорт рису до Сенегалу зріс до $82 млн з $660 000, у Джибуті — до $62 млн з $1,71 млн і на Мадагаскар — до $77 млн із $3,9 млн, свідчать дані митниці.

Мексика та Росія незабаром будуть додані до експортних напрямків Пакистану, оскільки ми виконали всі вимоги для обох країн, такі як стандарти охорони здоров’я та якості, де ми запросили схвалення нашого департаменту захисту рослин, а також колег у країні, сказав голова.

За даними митниці, найбільшими покупцями пакистанського рису басматі протягом перших семи місяців поточного фінансового року були ОАЕ з 85 мільйонами доларів, Саудівська Аравія з 51 мільйоном доларів та Оман із 43 мільйонами доларів. Експорт з Ємену зріс до $28,5 млн. порівняно з $1,84 млн. минулого року за той же період.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!