Експорт через морські порти в 22/23 МР та рейтинг терміналів

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Автор:  Максим Харченко
порт
UkrAgroConsult

Автори статей:

Максим Харченко
Аналітик ринку логістики

До 2022 року порти Великої Одеси відправляли на експорт близько 55-60% зерна і продуктів переробки, а решта перевалювалась на терміналах Миколаївського регіону та в портах Азовського моря. Вже у 2022 році порт Бердянськ та Херсон перебували на окупованих територіях, а основний зерновий термінал у Маріуполі – УкрТрансАгро був фактично знищений.

З початком дії зернової угоди у серпні 2022 року порти Чорноморськ, Одеса і Південний почали активно відправляти агропродукцію на експорт. Водночас порти Миколаївського регіону не могли бути залучені до угоди через безпосередню близькість до регіону з воєнними діями. Відомо, що українські представники вже вдруге спробують додати порти Миколаїв та Ольвія до оновленої зернової угоди, але на думку УкрАгроКонсалт, наразі такий варіант вважається малоймовірним.

В поточному 22/23 МР вагому роль відіграють малі Дунайські порти. За 7 місяців вони перевалили до третини зерна, яке йде на експорт морським транспортом. До 20222 року їх частка була в районі 0.2-0.5% від загального експорту.

Протягом 2022/23 МР основними зерноперевалювальними терміналами були термінали в портах Великої Одеси. Загалом, топ-5 терміналів перевалили близько 37% зерна, яке відправилось на експорт морським шляхом з України. Відзначимо солідний результат терміналу Новотех, який серед лідерів має найменш скромні потужності одночасного зберігання зерна. Низка терміналів, які раніше потрапляли в наш рейтинг, розташовані на Миколаївщині, порти якої не включені до зернової угоди і тому залишились без зернових обсягів.

Повна версія доступна на онлайн платформі AgriSupp від УкрАгроКонсалт.

AgriSupp – це новий онлайн-інструмент, який об’єднує швидкий доступ до щоденної оперативної ринкової інформації про ринки країн Причорномор’я, звітів, з історичними даними, а також інструменти обробки та завантаження даних.

Використовуйте аналітичні дані і підвищіть свою ефективність уже зараз!

Зареєструйтеся та отримайте розширений демо-доступ на 7 днів:

http://agrisupp.com/uk/register/1

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!