Експерт розповів, як аграріям подолати головні виклики перед сільським господарством

Джерело:  Цензор.НЕТ
пшениця ціни

Виробництво більшості зернових та олійних культур є збитковими, попри гарні показники урожайності. Для збільшення прибутків аграріям необхідно зменшити загальні витрати та переорієнтувати стратегію з отримання виручки на прибуток з гектара.

Як зазначає президент компанії ЯРОС Олександр Чернецький у колонці “Виклики перед сільським господарством у 2024-му”, глобальне рішення цієї задачі для сільського господарства має реалізовуватись в декілька етапів.

На його думку, насамперед необхідно ліквідовувати розрив між менеджментом та землеробством, адже нинішні керівники оперують переважно елементами рослинництва, а це – лише складова землеробства.

Про наявність такого розриву свідчать, зокрема: зростання залежності від погоди, зростання собівартості одиниці продукції та зменшення прибутку з гектара.

Також аграрії мають враховувати основні закони рослинництва, на кшталт закону автотрофності рослин, відповідні закони мінімуму та оптимуму, закон зростання родючості ґрунту та повернення речовин у нього.

ТОПи мають володіти основами землеробства, оскільки вони визначають цілі бізнесу і шляхи їх реалізації. А для максимальної ефективності шляхи мають узгоджуватися з законами землеробства. Інакше працюють закони і, зокрема, закон мінімуму: “врожай рослин лімітується тим фактором їхнього життя, який знаходиться у мінімумі”. І працює він об’єктивно, незалежно від того, проігнорували фактор свідомо чи по незнанню”, – наголошує Чернецький.

Водночас землероби мають застосовувати досвід інноваторів-практиків. Менеджменту необхідно залучати інтелектуалів та інноваторів-практиків.

Також Чернецький зауважує, що необхідно грамотно використовувати переваги ґрунту. “Подивіться з чого виробляються хімічні добрива – з земельних мінералів і повітря. Те, що міститься в хімічних добривах – все це є у кожного господарника в землі і в повітрі над нею. Потрібно вміти користуватися тим, що вже сплачено орендною платою і податком на землю. В ґрунті є свій природній комплекс, незрівнянно досконаліший, ніж найсучасніший промисловий”, – переконаний очільник ЯРОС.

На думку Чернецького, головним стратегічним напрямком сільгоспвиробника у 2024 році має стати орієнтація не на виручку, а на прибуток з гектара, а ціллю – досягти якомога менших витрат на гектар.

Адже, при такому підході, коли витрати мінімальні, а врожайність максимальна – найбільша маржа, мінімізація обігових коштів і відповідно, зменшення ризиків.

Це, наголошує він, стає можливим завдяки відновленню родючості ґрунтів, зміненню їхньої структури та властивостей. Від ґрунту залежать витрати на техніку, паливо, насіння, добрива та інше.

Утім, підсумовує Чернецький, сільгоспвиробники мають змінювати свою бізнес-модель. І це напряму залежить від власників. Адже, сьогодні зміна технології вже не рятує ситуацію, а відтягує її рішення, вважає він.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!