Ефіопія планує змінити статус імпортера пшениці на самодостатнього виробника та експортера

Джерело:  AgroXXI
Африка голод

У створенні пшеничної системи посушливого клімату об’єдналися вчені Індії та Ефіопії, а у травні Група Африканського банку розвитку (AfDB) та Уряд Ефіопії ініціювали амбітний проект «Розвиток ланцюжка створення вартості пшениці, стійкої до зміни клімату» (CREW).

Ефіопські дослідники побували в Індії, щоб розширити знання щодо підвищення врожайності пшениці в посушливому кліматі в рамках трирічного проекту ADAPT-Wheat, який призначений для інтеграції новітніх агротехнологій та сільгоспобладнання у пшеничне виробництво. У індійських фахівців накопичено вже солідний досвід із меліорації засолених земель, у тому числі за допомогою покривних культур, та селекції посухо- та солестійкої пшениці.

Зниження Афар і Оромія в Ефіопії є життєво важливими районами для вирощування пшениці, і підвищення їх продуктивності має вирішальне значення для досягнення продовольчої безпеки в контексті тривалої посухи та інших кліматичних потрясінь.

Адаптація, демонстрація та впровадження технологій вирощування пшениці для зрошуваних низовин Ефіопії (ADAPT-Wheat) — це трирічний проект, який фінансує Федеральне міністерство економічного співробітництва та розвитку Німеччини, з метою виявлення та тиражування агротехнологій в Афарі та Оромії.

У рамках місії ADAPT-Wheat чотири ефіопські дослідники пшениці, що представляють різні дисципліни, відвідали Індійський центральний науково-дослідний інститут засолення грунту (CSSRI), Індійський інститут досліджень пшениці та пшениці (IIWBR) та інші галузеві організації, що беруть участь у проекті, у березні .

У CSSRI вони дізналися, як рекультивувати засолені ґрунти за допомогою солестійких культур, покращити управління використанням води та методи посадки покривних культур на засолених ґрунтах для зниження температури ґрунту та випаровування. Вони також оглянули установку для мікропосівів з натрієвим та сольовим розчином, що використовується для скринінгу генотипів в умовах бажаного стресу солоності та солоності. Відбулися семінари з агрохімічних, біологічних та гідравлічних технологій для рекультивації засолених ґрунтів та впровадження меліоративних технологій для управління засоленням.

Ефіопським дослідникам було надано інформацію про методи селекції сортів пшениці з підвищеним вмістом білка, заліза та цинку, а на машинобудівному заводі Dasmesh Mechanical Works вони ознайомилися з експлуатацією та технічним обслуговуванням сільгосптехніки, закупленої для проекту, включаючи машини для оранки, посіву, обмолоту та інші.

В Інституті Борлауга для Південної Азії (BISA) делегація з Ефіопії ознайомилася з методами ресурсозберігаючого землеробства, такими як ефективність використання добрив та управління пожнивними рештками, що зрештою допоможе підвищити врожайність пшениці в Ефіопії. Ним представили результати поточного експерименту з сівозмін «кукурудза-пшениця» на основі прецизійного та ресурсозберігаючого сільського господарства.

Нарешті, делегація відвідала офіс CIMMYT-Індія та зустрілися з Махешом Кумаром Гаталою, агрономом та провідним ученим. Він, у свою чергу, наголосив на важливості співробітництва та обміну досвідом у створенні високопродуктивних систем обробітку пшениці у посушливому та спекотному кліматі.

Додамо, що Група Африканського банку розвитку (AfDB) та Уряд Ефіопії у співпраці з Нідерландами, компанією з виробництва добрив OCP-Africa та Глобальним центром адаптації (GCA) ініціювали амбітний проект, спрямований на перетворення Ефіопії з імпортера пшениці на самодо.

Загальний бюджет проекту «Розвиток ланцюжка створення вартості пшениці, стійкої до зміни клімату» (CREW), становить 94 мільйони доларів США.

Африканський фонд розвитку, що входить до групи Африканського банку розвитку, надає грант у розмірі 54 мільйони доларів США. Нідерланди внесуть 20 мільйонів доларів США, а OCP-Africa та Уряд Ефіопії нададуть по 10 мільйонів доларів США. Крім того, GCA надасть 300 000 доларів США в рамках програми прискорення адаптації в Африці (AAAP).

Ця програма інтегрує рішення щодо оцінки кліматичних ризиків та цифрової адаптації в ланцюжок створення вартості пшениці, підтримує нарощування потенціалу за допомогою цифрових консультаційних послуг з клімату (DCAS) та спільно розробляє рішення щодо цифрової адаптації для системи реєстрації фермерів, які вирощують пшеницю.

Фінансування допоможе 500 000 дрібних фермерських домогосподарств у регіонах Ефіопії Афар, Амхара, Оромія та Сомалі підвищити врожайність пшениці з трьох до чотирьох тонн на гектар, що призведе до отримання додаткових 1,62 мільйонів тонн пшениці. У рамках проекту також планується розширити зрошення у низинах регіонів Афар та Сомалі. Очікується, що проект принесе користь 2,3 мільйона людей, половину з яких складають жінки, створить робочі місця та зміцнить продовольчу безпеку.

Проект CREW складається із двох основних компонентів. Перша спрямована на покращення вирощування пшениці з використанням екологічно безпечних методів, включаючи розробку більш якісного насіння, покращення здоров’я ґрунту, відновлення та будівництво іригаційних систем та під’їзних доріг, а також посилення стійкої механізації сільського господарства під керівництвом приватного сектору.

Другий компонент передбачає розширення післязбиральної та ринкової інфраструктури та забезпечення доступу до агрофінансування за допомогою інноваційних механізмів.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!