Дощі затримують збирання сої у Південній Америці та знижують прогнози виробництва

Джерело:  GrainTrade
соя

Активне збирання сої у Південній Америці збільшує пропозиції на світовому ринку, але біржові котирування все ще перевищують психологічний рівень 12 $/бушель.

Увага трейдерів прикута до Бразилії та Аргентини, де урожай сої за будь-яких погодних умов перевищить торішній на 15-18 млн т.

За даними AgRural, на 21 березня соя в Бразилії зібрана на 69% площ (70% торік), і наразі збирання іде в регіоні Матопібі та південному штаті Ріу-Гранді-ду-Сул, де зафіксована гарна урожайність.

Сівбу кукурудзи другого урожаю в Бразилії завершили раніше, ніж торік, і загалом погода сприяє розвитку посівів, хоча у штаті Парана та на півдні Мату-Гросу-ду-Сул кількість опадів недостатня.

Представник USDA в Бразилії знизив прогноз виробництва сої у 2023/24 МР з 158,5 до 152,6 млн т (155 млн т у березневому звіті USDA, 162 млн т торік) внаслідок низької урожайності в центральних регіонах. Водночас він вважає, що у 2024/25 МР завдяки відновленню урожайності виробництво сої виросте до 157,5 млн т.

В Аргентині минулого тижня випало 10 дюймів опадів, що затримало збирання урожаю та подекуди затопило поля. За даними Торговельної палати Росаріо, кукурудза в країні зібрана на 8% площ (15% в середньому), а збирання сої ще не розпочалося. Найближчими тижнями очікується суха та тепла погода, яка дозволить прискорити збирання. Наразі 70% посівів сої знаходяться в умовах оптимального зволоження.

Зернова біржа Буенос-Айресу (BAGE) залишила прогноз урожаю сої в Аргентині на рівні 52,5 млн т (50 млн т у березневому звіті USDA, 25 млн т торік), незважаючи на нещодавню хвилю сухої та спекотної погоди. Водночас експерти ФАС USDA знизили прогноз урожаю сої в Аргентині у 2023/24 МР на 1 до 49,5 млн т.

Травневі ф’ючерси на сою на біржі в Чикаго після п’ятничного падіння вчора виросли на 1,4% до 12,9 $/бушель або 444 $/т на прогнозах зменшення урожаю в Бразилії.

Експорт сої з США у 2023/24 МР склав 36,55 млн т (із прогнозованих USDA 46,8 млн т), що на 8,4 млн т поступається торішнім темпам.

Трейдери проводять спекулятивні купівлі ф’ючерсів в очікуванні звіту по запасах та площах сівби, сподіваючись, що прогноз Outlook Forum про збільшення площ під соєю з торішніх 83,6 млн акрів до 87,5 млн акрів не виправдається, і зростання цін продовжиться.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!