Для ІМК пріоритетним напрямком залишається впровадження технологій точного землеробства

Джерело:  Traktorist.ua
дрон

Пріоритетним напрямом для агрохолдингу ІМК залишається впровадження технологій точного землеробства. Цього року на понад 25 тис га посівів компанія використала технології диференціації норм внесення добрив, посівного матеріалу та гербіцидів.

Про це повідомив керівник відділу R&D в ІМК Олексій Місюра, зазначає прес-служба ІМК.

У попередні роки завдяки цій технології ми здебільшого підвищували врожайність у високопродуктивних зонах поля. А у сезоні-2022 військові дії змусили нас застосувати й інший підхід до цієї технології: економія в зонах низької продуктивності поля (де зменшення норми найменше впливає на врожайність культур) дозволила зекономити 250 т азотних добрив. В умовах війни, коли справдились очікувані проблеми з постачанням, це суттєво.

Місюра додав, що потенційно 45% площ, які обробляють підприємства ІМК, підходять для використання технологій точного землеробства. Разом з компанією OneSoil холдинг планує зробити ще один крок вперед і повністю автоматизувати створення карт-завдань для внесень добрив та посіву. Наразі карти здебільшого малюють вручну в ГІС-програмах.

До війни ми запланували провести ширше випробування технологій сканування листової поверхні з одночасним внесенням добрив. Сьогодні, звісно, важко щось планувати на великий термін, але ми все ще маємо на меті проведення цих випробувань. Наша команда готова, якщо контрагенти привезуть обладнання — випробування відбудуться.
Місюра зазначив, що в ІМК вже неодноразово випробовували різні моделі дронів для обприскування посівів, але поки це не знаходило масштабного впровадження, оскільки технологія дорожча за авіацію і не дає такого виробітку гектарів. Сьогодні в компанії точно не знають, чи дозволять в Чернігівській і Сумській обл. використання сільськогосподарської авіації. Це спонукає глибше замислитися про пошук альтернативи.
Крім інновацій, ІМК продовжує реалізовувати проєкти і в традиційних для сільського господарства напрямах. Наприклад, на цей рік планували проведення меліорації кислих ґрунтів на полях Чернігівського кластера ІМК. Це важливо для відновлення й покращення їхньої продуктивності. Ми провели аналіз ґрунту на 8 тис га, створили карти-завдання, на частині площ внесли меліоранти. Проте вторгнення росії на територію України перетворило ці поля на арену бойових дій. На сьогодні їх розмінували, але й досі просто серед поля можна побачити розбиту ворожу техніку. Тому цей проєкт ми відклали, можливо, до наступного року.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!