Для Близького Сходу голод вже настав: ціни на продукти досягли рекордної відмітки

Джерело:  Latifundist.com
голод

У Лівані, як і інших країнах Близького Сходу, відчували наслідки економічної кризи і боротьби з інфляцією ще до початку війни в Україні. Тепер ці країни зіткнулися з ще вищим зростанням цін на соціально важливі продукти — пшеницю та олію.

Про це пише The Guardian.

Повідомляється, що власні запаси пшениці в Лівані обмежені. Імпорт української пшениці лише минулого року склав понад 60%. Внаслідок інших факторів зернові запаси в країні скоротилися ще більше. Зокрема мова йде про вибух, який прогримів у порту Бейрута у серпні 2020 року та забрав життя понад 200 людей та внаслідок якого було зруйновано основні зернові сховища.

Зазначається, що уряд заявив, що він намагається замінити українську пшеницю шляхом імпорту з інших країн таких як Індія, США та Казахстан. Проте зміни логістичних ланцюгів на більш дальні відстані тільки збільшить вартість перевезення.

За словами міністра сільського господарства Лівану Аббаса Хаджа Хасана, сьогодні у країні немає зернової кризи. Проте, дефіцит уже починає проявлятися у вигляді порожніх полиць в супермаркетах, а деякі пекарні встановлюють норми на хліб. У свою чергу, на противагу слів міністра директор компанії Care International Буджар Ходжа зазначає, що зростання цін після початку російського вторгнення в Україну — очевидне.

«З 24 лютого до 21 березня в країні спостерігалося загальне зростання цін на продукти харчування на 14%, на хліб — на 27%, на білий цукор — на 72%, а на олію — аж на 83%. Відтак, в країні зростають побоювання щодо вартості палива, необхідного для подачі електроенергії та води», — йдеться в матеріалі The Guardian.

Повідомляється, що близько 1,5 млн сирійських біженців у Лівані, які найбільше вразливі до цих змін та живуть у великих злиднях, залежать від продовольчої допомоги. Багато хто з них зміг урятуватися від бомбардувань з боку росії у себе на батьківщині, а тепер готуються відчути на собі наслідки ще однієї війни, яку розв’язав володимир путін.

Зазначається, що рішення деяких країн скоротити експорт чи вводити квоти ще більше ускладнило проблему. Владі вже важко закуповувати цукор та олію. Відтак, наступні кілька місяців можуть бути складними.

«Це буде один із найскладніших Рамаданів, з якими стикався Ліван. Ми думали, так минулого так позаминулого років, але цей буде особливо важким», — каже Буджар Ходжа.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!