Цьогоріч на Кіровоградщині жнива пізніх зернових почалися на два тижні раніше

Джерело:  CBN News
жнива

На Кіровоградщині через спеку пізні зернові культури збирають на два тижні раніше, ніж минулого року. Про це на брифінгу розповіла директорка департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОВА Валерія Фурманова.

«Природа внесла свої корективи, і роботи збиральні почалися раніше на два тижні. Врожайність, на жаль, по пізнім і технічним культурам нижча, ніж середньорічна і, звичайно, нижча, ніж торік. Станом на сьогодні ми маємо збір кукурудзи, сої та соняшнику», – повідомила Валерія Фурманова.

Кукурудзи зібрали з площі 41 тис. га, що становить 13% від запланованих площ. Намолотили 137,5 тис. тонн, при середній урожайності 33,2 ц/га, що менше на 18 ц/га, ніж торік. Сої зібрали на площі 90 тис. га, що складає 60% від прогнозованих площ. При середній урожайності 33,2 ц/га, це менше, ніж торік. Соняшник зібрали на площі 167,0 тис. га, намолотили 334,0 тис.тонн. При середній урожайності 20,0 ц/га, це на 3,5 ц/га менше, ніж минулого року.

За період спостережень з 1945 по 2024 роки, цьогорічне літо було найспекотнішим, що призвело до зниження врожайності. На більшій території області випало 19-35% опадів від норми. Запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту були незадовільні, лише 1,9 мм, місцями ґрунт був зовсім сухий.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!