Цьогоріч на Харківщині планують зібрати понад 2 мільйони тонн зерна

Джерело:  Харківська ОДА
жнива

Про це під час брифінгу в Офіційному Медіацентрі Харківської обласної військової адміністрації повідомив заступник начальника ХОВА Євген Іванов.

Попри збройну агресію російських окупантів на Харківщині триває посівна кампанія. На сьогодні прогнози щодо очікуваного врожаю сільськогосподарських культур носять попередній характер та будуть коригуватися протягом року в залежності від обставин, впливу погодних умов та військової обстановки, розповів Євген Іванов.

«Очікуємо, що під урожай 2024 року загальна посівна площа сільськогосподарських культур займатиме 1,3 мільйона гектарів, що на 3,5% більше, ніж у минулому році. Якщо порівнювати цей показник із довоєнним, спостерігаємо зменшення посівних площ на 30%», – розповів Євген Іванов.

Структура посівів у цьому сезоні є традиційною, переважатиме пшениця, кукурудза та соняшник. Популярною залишається соя, а далі горох, ячмінь, гречка, просо тощо.

«На сьогодні по всіх категоріях господарств Харківської області ярі, зернові та зернобобові культури посіяні на площі 273,4 тисячі гектарів, що складає 96% від прогнозу. Посівна кампанія триває», – зазначив Євген Іванов.

За попередніми даними, цьогоріч аграрії зможуть зібрати 2,3 мільйона тонн зернових та зернобобових культур. Торік було зібрано близько 2,5 мільйона тонн. Серед олійних культур прогнозується збільшення обсягів ріпаку – передбачається виробництво 57,2 тисячі тонн. Виробництво соняшнику прогнозується на рівні 1 мільйона тонн, сої – понад 64 тисячі тонн.

Загальна площа ріллі Харківської області складає 1,9 мільйона гектарів, з них 574 тисячі гектарів є ймовірно забрудненими вибухонебезпечними предметами, що становить майже 30% від загальної площі. На понад 72 тисячах гектарів с/г призначення тривають активні бойові дії, які теж потребуватимуть розмінування після їх завершення.

«Станом на 17 травня з початку року групами розмінування обстежено майже 5536 гектарів земель сільськогосподарського призначення, з них 99% потребують розмінування. З початку року було розміновано 2629 гектарів», – розповів Євген Іванов.

Завдання по обстеженню та розмінуванню територій виконують 95 відповідних груп у складі 397 осіб, залучено 132 одиниці техніки від Збройних Сил України, ДСНС, Нацполіції, Державної спеціальної служби транспорту. Крім того, в області виконують завдання з нетехнічного обстеження 5 міжнародних та 1 державна організації гуманітарного розмінування: Demining Solutions, Представництво Датської Ради у справах біженців в Україні, HALO Trust, Швейцарський фонд з протимінної діяльності FSD, Центр гуманітарного розмінування Дочірнього підприємства Держкомпанії «Укрспецекспорт» – ДП «Укроборонсервіс» та громадська спілка «Safe Path Group».

«Вкотре закликаємо аграріїв не займатися самостійним розмінуванням с/г територій, оскільки це тягне за собою трагічні випадки. Наполягаємо звертатися до сертифікованих фахівців і діяти згідно встановленого порядку. Фермери Харківської області можуть отримати від держави компенсацію за розмінування земель у розмірі 80% і відшкодувати вартість послуг операторів протимінної діяльності», – наголосив заступник начальника ХОВА.

Євген Іванов також нагадав, що незабаром стартує програма державної підтримки, напрацьована Харківською ОВА спільно із Першим віцепрем’єр-міністром – Міністром економіки України Юлією Свириденко, за якою аграрії Харківщини отримають 30% знижки на залізничні перевезення.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!