Ціни на сиру пальмову олію залишаться на високому рівні, – експерти

Джерело:  Оilworld
пальмова олія

Аналітики очікують, що ціни на сиру пальмову олію в найближчій перспективі залишаться на високому рівні вище 4000 юанів за тонну, але поточна ціна, можливо, досягла свого піку цього року.

3 квітня базова ціна ф’ючерсного контракту CPO досягла максимального з початку року рівня 4 579 юанів за тонну, що відображає брак запасів пальмової олії в найближчій перспективі.

Дослідницький інвестиційний банк Maybank Investment Bank Research (Maybank IB Research) у своєму останньому звіті повідомив, що ціни на CPO, можливо, досягли піку. Вплив на ціну  вплине на виробництво масла з травня, яке в свою чергу досягне свого сезонного піку в третьому кварталі 2024 року (3кв24).

“Це чинитиме тиск на ціни CPO у бік зниження, як тільки ринок почне очікувати нормалізації пропозиції”, – додали в компанії.

Інші фактори, що впливають на ціну CPO, яка торгується з невеликими знижками в порівнянні з іншими основними конкуруючими рослинними оліями, це порівняно з газойлем у Роттердамі 12 квітня воно продовжувало торгуватися з премією у розмірі 232 доларів США за тонну. Також продовжується збирання врожаю сої в Південній Америці. Відтак ціна CPO може знизитися до середини року на тлі сезонного відновлення виробництва, зазначає Maybank IB Research.

Компанія зберегла “нейтральне” ставлення до плантаційного сектору, рекомендувавши “закупівлі” у цьому секторі, а саме Bumitama Agri Ltd та Sarawak Oil Palms Bhd.

Що стосується березневої статистики з пальмової олії, опублікованої Малайзійською радою з пальмової олії, то, за даними Maybank IB Research, значний експорт, що випереджає зростання виробництва, призвів до скорочення запасів пальмової олії до 1,71 млн тонн, що є 10-місячним мінімумом.

У RHB Research заявили: “Навіть якщо динаміка експорту збережеться, ми очікуємо, що рівень запасів залишиться нижчим за позначку у два мільйони тонн у найближчі кілька місяців, оскільки пік виробництва, ймовірно, припаде на 3кв24, якщо не виникнуть непередбачені погодні проблеми”.

Забігаючи вперед, дослідницька фірма заявила, що очікує повільного зростання виробництва протягом найближчих кількох місяців, з великим сплеском у травні-червні.

Що стосується експорту, то попит також може поступово збільшуватися в міру продовження робіт з поповнення запасів. меншою знижкою в 133 долари США за тонну до соєвої олії, що робить її менш привабливою для імпортерів”, – додали в RHB Research.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!