Ціни на свинину в ЄС продовжують падати

Джерело:  Meatinfo
свинина

Ціни на свинину в ЄС зіткнулися з подальшим тиском у січні: середні ціни на свинину в ЄС у 27 країнах впали на 11 пенсів за кг за чотири тижні, що закінчилися 28 січня. Повідомляється, що пропозиція свинини є достатньою для задоволення сезонно слабкого попиту.

Ціни впали у всіх ключових країнах-виробниках. У Нідерландах спостерігався найсильніший спад за чотиритижневий період після деякої відносної стабільності, що спостерігалася з жовтня. Ціни впали на 24 пенси/кг за чотири тижні, що закінчилися 28 січня, і на 11 пенсів/кг відстають від рівня річної давності. Навпаки, у Франції та Іспанії ціни знизилися всього на 2 пенси за кг та 3 пенси за кг відповідно за чотиритижневий період. Зниження цін у цих двох країнах, схоже, стабілізувалося з середини грудня, але у річному обчисленні воно нижче після різкого падіння у літні та осінні місяці. Бельгія та Данія — єдині ключові країни-виробники, де ціни залишаються вищими за ті, які спостерігалися минулого року.

Обсяги виробництва свинини в ЄС знижувалися протягом 2023 року. В останньому прогнозі Європейської комісії йдеться про те, що до 2035 року виробництво продовжуватиме знижуватися приблизно на 1% щорічно. Таке скорочення постачання може підтримати ціни, якщо споживчий попит покращиться.

Хоча споживання свинини на континенті у довгостроковій перспективі знижується, і, за прогнозами, ця тенденція збережеться, ця зміна у споживчій поведінці була поступовою, зумовленою переважно проблемами здоров’я та навколишнього середовища. За даними Європейської комісії, зростання вартості життя, яке впливало на споживчі витрати у другій половині 2022 року та протягом 2023 року, призвело до значного падіння споживання на душу населення в ЄС на 5%. Багато споживачів відмовилися від свинини і перейшли на птицю через нижчу ціну.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!