Ціни на сою залишаються під тиском затримки сівби в Аргентині та зниження цін на ріпак

Джерело:  GrainTrade
соя доллар

Соєві котирування на біржі в Чикаго після падіння на 2.8% наприкінці минулого тижня з понеділка почали зростати, попри зниження світових цін на нафту, які тиснуть на котирування соєвої та пальмової олії та ріпаку.

Спека у 30-35 °С в Аргентині на тлі дефіциту опадів затримує сівбу та погіршує стан ранніх посівів, що підтримує ціни. В Україні через нові ракетні обстріли тривають перебої з енергопостачанням, і робота частини переробних підприємств паралізована. Це посилило внутрішній попит на шрот з боку тваринників та птахівників і підтримало ціни на сою.

На біржі в Чикаго січневі ф’ючерси на сою з понеділка виросли на 2,4% до 541 $/т, а загалом за місяць – на 1,9%, незважаючи на те, що січневі ф’ючерси на соєву олію з понеділка впали на 6,6% до 1344 $/т, а за тиждень – на 18% на тлі дозволу ЕРА на використання канадської ріпакової олії у виробництві біодизеля у США.

В Аргентині посуха суттєво затримує посівну, і станом на 3 грудня соєю засіяно 29% запланованих площ, тоді як торік на цю дату було засіяно 48%, а в середньому за 5 років – 50% площ. Наступного тижня погода в країні покращиться- температура знизиться до 25-30 °С, а кількість опадів збільшиться.

За даними Conab, в Бразилії станом на 3 грудня соєю засіяно 91% запланованих площ (95% торік), і загалом погода сприяє розвитку посівів.

В Україні з 1,5 млн га намолочено 3,6 млн т сої з врожайністю 2,42 т/га, що на 20% перевищує показник минулого сезону. За відсутності нормального експорту це може посилити тиск на ціни.

Минулого тижня закупівельні ціни на сою з гмо виросли до 13500-14500 грн/т, тоді як ціни попиту на сою без ГМО залишилися на рівні 15000-16000 грн/т з доставкою на завод. Затримка російськими інспекторами в Стамбулі огляду судів перед заходом в порти України не дозволяє трейдерам відновити активну закупівлю сої в портах, тому вони купують її незначними партіями за ціною 380-425 $/т з доставкою в порти Дунаю та Чорного моря.

Попит на сою з боку ЄС майже відсутній, оскільки переробники сформували запаси на наступні 2-3 місяці, а місцеві фермери збільшили кількість пропозицій. На тлі різкого зниження цін на ріпак з 580-620 до 530-550 €/т з доставкою до ЄС ціни на сою обвалилися до 480 $/т з доставкою до Польщі та Угорщини та 540-550 $/т з доставкою до Італії.

Ринок сої страждає від зниження попиту з боку Китаю – основного світового імпортера олійної. За даними митниці, в листопаді Китай імпортував 7,35 млн т сої, що на 14% менше, ніж у листопаді 2021 р. За 11 місяців 2022 року імпорт сої скоротився на 8,1% до 80,53 млн т.

Трейдери у грудні стежитимуть за погодою в Південній Америці. Якщо кількість опадів збільшиться – то ціни на сою знову почнуть падати слідом за зниженням цін на нафту та рослинні олії.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!