Ціни на соєву олію в Південній Америці впали до більш ніж дворічного мінімуму

Джерело:  Oilworld
соя соевое масло

Компанія Platts, що входить до S&P Global Commodity Insights, 22 березня оцінила прямі ціни як в Аргентині FOB Up River, так і в Бразилії FOB Paranaguá на рівні $988,55 за тонну на травневі дати, що є найнижчим рівнем за перший місяць відвантаження з 27 січня 2021 року, повідомляє S&P Global Platts.

На даний момент у 2023 році ціни на соєву олію FOB в обох країнах походження впали майже на 20%, тоді як ф’ючерси CBOT також демонструють ведмежу динаміку, втративши 15%.

Незважаючи на серйозні втрати врожаю через посуху в Аргентині, найбільшому у світі експортері соєвої олії, увага трейдерів була прикута до рекордного врожаю в Бразилії, падіння ринків енергоносіїв, загальних макроекономічних коливань та повільного попиту з боку ключових країн призначення, головним чином Китаю та І. .

“Наскільки я розумію, у Індії […] дуже високі запаси, тому що вона скористалася березневим вікном для безмитного імпорту”, – сказав бразильський трейдер, маючи на увазі безмитну квоту в 2 млн тонн на закупівлю соєвої олії, яка, як очікувалося , закінчиться цього місяця.

“Починаючи з квітня, Індія, ймовірно, буде повільнішою щодо свіжого імпорту”, – додав трейдер.

У цьому контексті надбавки за терміновість у Південній Америці були на низькому рівні, при цьому травневий базис для FOB Up River та FOB Paranaguá був оцінений 22 березня мінус 980 пунктів порівняно з травневим контрактом CBOT (K), згідно з даними S&P Global. На цей час минулого року, наприклад, вони були на рівні плюс 90 пунктів і плюс 70 пунктів відповідно…

Нещодавнє рішення про запровадження у Бразилії зниження обсягів у виробництво біодизельного палива також було пов’язане з поточним тиском на ціни на соєву олію та базові рівні.

Уряд країни встановив обов’язкову добавку 12% у дизельне паливо з квітня порівняно з 10% на даний час, з поступовим збільшенням до 15% до 2026 року. Учасники прокоментували, що це частково підірвало виробництво біодизельного палива, в якому передбачалося використання 15% (B15)

Після такого рішення про мандат на біодизельне паливо бразильська асоціація виробників олійних культур Abiove 22 березня передбачила, що внутрішнє споживання соєвої олії досягне 8,95 млн. тонн у 2022 році порівняно з 9,15 млн. тонн, які очікувалися раніше. В результаті доступні постачання на експорт, ймовірно, збільшаться, при цьому постачання цього року склали 2,15 млн. тонн у порівнянні з 1,75 млн. тонн, які розглядалися в попередньому прогнозі.

Соєва олія є основною сировиною для бразильської промисловості з виробництва біодизельного палива.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!