Ціни на соєву олію опускаються на тлі скорочення перспектив споживання на біодизель у США

Джерело:  GrainTrade

Рішення Агенції з охорони навколишнього середовища США (ЕРА) збільшити частку використання біопалива у 2023-25 роках лише на 1% та дозволити використовувати олію з ріпаку (каноли) для виробництва біодизеля обвалило котирування на соєву олію, які значно перевищували ціни на пальмову та соняшникову олію.

Січневі ф’ючерси на соєву олію в Чикаго за тиждень впали на 16,8%, зокрема за вчора – на 4,3% до 1377 $/т, що відповідає рівню до початку війни рф проти України.

Січневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі в Малайзії за тиждень також знизилися на 4,4% до 3967 рінггитів/т або 908 $/т. За прогнозами трейдерів, у листопаді виробництво олії скоротиться у порівнянні з жовтнем на 5%, а експорт збільшиться на 3%, що знизить величезні запаси пальмової олії в Малайзії та підтримає котирування.

Слідом за соєвими котируваннями ціни попиту на соняшникову олію, за даними платформи Trading Economics, за тиждень опустилися з 1350 до 1300 $/т CIF.

Ціни попиту на українську соняшникову олію з боку ЄС також знизилися до 1120 $/т DAP Польща та 1200 $/т DAP Болгарія, але обсяг пропозицій скорочується через зупинку роботи ОЕЗів внаслідок перебоїв з енергопостачанням.

Експорт соняшникової олії з України виріс з 455 тис т у жовтні до 483 тис т у листопаді, тоді як експорт соняшника залишився на високому рівні 398 тис т.

Позначки:, , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!