Ціни на соєві боби знижувалися цього тижня після бичачого зростання на початку цього місяця

Джерело:  Oilworld
доллар

Пшениця з постачанням у травні подорожчала на 1,8% до $5,52 1/2 за бушель на торговій біржі Чикаго у вівторок, продовжуючи ралі, викликане ескалацією російсько-українського конфлікту. Кукурудза з постачанням у травні зросла на 0,8% до $4,39 1/4 за бушель. Соєві боби з постачанням у травні впали на 0,2% до $11,85 1/2 за бушель.

Повідомлення в новинах про те, що ЄС запровадить тарифи на імпорт російського зерна, надали підтримку ф’ючерсам на пшеницю та кукурудзу. “Глобальні поставки основних експортерів залишаються близькими до багаторічних мінімумів”, – сказав Дуг Бергман з RCM у звіті. Цього, у поєднанні з недавніми вибухами в порту Одеси, «може бути достатньо, щоб спровокувати ще більше покриття дефіциту з боку фондів, яким все ще бракує великої кількості пшениці», сказав він, додавши, що кукурудза «слідує за зростанням ринку пшениці» .

Ф’ючерси на соєві боби спробували відновитись, оскільки попит на бразильську продукцію залишається високим. “Ідея про те, що американське виробництво задовольняє попит з боку США, чинила тиск на ф’ючерси”, – заявив Джек Сковіл з Price Group. Ціни на соєві боби знижувалися цього тижня після бичачого зростання на початку цього місяця, тоді як ціни залишаються низькими порівняно з роком раніше. “Фонди залишаються на ринку дуже великими гравцями на зниження”, – сказав Сковіл. Він додав, що прогнозовані дощі в Аргентині сприятимуть відтворенню кукурудзи та соєвих бобів.

Ослаблення бразильської валюти знижує тиск на ціни на соєві боби, йдеться в повідомленні AgResource. Це важливо для бразильських фермерів, оскільки світова торгівля соєвими бобами здійснюється в доларовому вираженні. AgResource додав, що експорт сої з Бразилії може бути обмежений через збільшення внутрішнього використання зерна у дизельній суміші. Сумніви щодо розмірів виробництва сої у Бразилії також впливають на ф’ючерсну торгівлю, оскільки прогнози Міністерства сільського господарства США та бразильського CONAB розходяться, повідомляє AgResource.

Синоптики чекають на третій поспіль рекордний урожай у Росії цього року, що може сприяти рекордному світовому виробництву зерна.

“Рекордний обсяг російського експорту вже наповнює ринки пшениці і чинить тиск на ціни”, – кажуть аналітики Commerzbank. «Зараз мало ознак відновлення у майбутньому сезоні».

Тенденція зниження: ф’ючерси на зерно, ймовірно, матимуть тенденцію до зниження цього року на тлі зниження премій за геополітичний ризик і «надлишок запасів просапних культур, що насувається, в 2024/25 році», йдеться у звіті аналітиків Citi. “Якщо не станеться несприятливого погодного шоку, ми очікуємо, що комплекс основних зернових культур повернеться до режиму “низьких цін і низьких обсягів продажу”, який зберігався протягом п’ятдесяти років”, – заявили вони. Citi очікує, що кукурудза на кінець 2024 року коштуватиме 3,75 долара за бушель, соєві боби – 10,50 долара, а пшениця – 4,80 долара.

Новина про те, що Євросоюз обговорює введення імпортних мит на російське зерно, не викликала особливої реакції з огляду на невеликі обсяги.

Але трейдери чекають на результати переговорів ЄС на цьому тижні про те, чи включати зернові в обмеження на торгівлю сільськогосподарською продукцією з Україною, найбільшим постачальником зерна до ЄС.

Зростання індексу долара, оскільки інвестори звернули увагу на заяву Федеральної резервної системи США про політику відсоткових ставок у середу, стримало чиказькі ф’ючерси, зробивши американське зерно дорожчим за кордоном.

Пшениця CBOT, швидше за все, підніметься до поточного рівня протягом найближчих місяців, сказав Оле Хоу, директор з консультаційних послуг брокерської компанії IKON Commodities у Сіднеї, додавши, що «в найближчому майбутньому пшениці скрізь буде надто багато».

Як і пшениця, кукурудза та соєві боби минулого місяця досягли трирічного мінімуму, але посуха в Бразилії та деяких частинах Північної Америки сприяла відновленню цін.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!