Ціни на соняшникову олію зросли до 6-місячного максимуму

Джерело:  GrainTrade
подсолнечное масло

Минулого тижня ціни на нафту обвалилися на 9,7-11% на тлі уповільнення світової економіки внаслідок високих відсоткових ставок та посилення монетарної політики з боку ФРС, а також в очікуванні скорочення попиту на нафту через поширення захворюваності на ковід в Китаї. Слідом за ними знизилися ціни на рослинні олії, зокрема пальмова за тиждень подешевшала на 11,3%.

Січневі ф’ючерси на нафту марки Brent протягом тижня впали на 9,7% до 87,6 $/барель (-4,2% за місяць), а грудневі ф’ючерси на нафту WTI – на 11,2% до 80 $/барель (-7,5%).

Головною причиною падіння цін є очікування зниження попиту на енергоносії в Китаї, де кількість нових захворювань на ковід виросла з 24 тис на початку тижня до 45,4 тис випадків наприкінці тижня, що є максимумом 6,5 місяців, хоча ще на початку місяця фіксувалося по 1-3 тис нових захворювань.

Два тижні тому Китай скоротив час карантину для іноземних мандрівників з 10 до 5 днів, які мають бути проведені в готелі або держзакладі, після чого ще 3 доби потрібно провести вдома. За оцінками аналітиків Nomura, станом на 3 листопада понад 10% ВВП Китаю постраждали від ковідних обмежень.

Ринок очікує, що цього тижня G-7 оголосить граничну ціну на російську нафту, що посилить тиск на світові котирування та зменшить прибутки рф, які вона спрямовує на війну з Україною.

Грудневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі в Малайзії минулого тижня впали на 11,3% до 3850 рінггитів/т або 846 $/т (-13,4% за місяць), продемонструвавши найбільше тижневе падіння останніх 4 місяців на тлі зміцнення курсу рінггиту та можливого падіння попиту на пальмову олію з боку біопаливної галузі.

Грудневі ф’ючерси на соєву олію в Чикаго за тиждень впали на 5,9% до 1600 $/т (+1,7% за місяць), хоча напередодні сягали 5-місячного максимуму 1696 $/т.

Ціни на соняшникову олію минулого тижня виросли до 6-місячного максимуму слідом за ринком соєвої олії, а також на тлі затримки збирання і можливого зменшення врожаю соняшнику в рф і прогнозах скорочення переробки в Україні, де маслозаводи зупиняються через відсутність енергопостачання внаслідок пошкодження інфраструктури. Ціни попиту на українську соняшникову олію з поставкою в порти Болгарії залишаються на рівні 1240-1250$/т DAP, тоді як ціни пропозицій російської олії виросли до 1250-1300 $/т FOB.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!