Ціни на ріпакову олію в ЄС вперше за 25 років опустилися нижче, ніж на пальмову

Джерело:  GrainTrade
рапсовое масло

За даними Mintec Analytics, вперше за 25 років ріпакова олія в ЄС стала дешевшою, ніж пальмова, ціни на яку зазвичай є найнижчими серед чотирьох основних олій (ріпакової, соняшникової, соєвої та пальмової) та служать орієнтиром для учасників ринку. Так, станом на 16 березня ціни на ріпакову олію впали до найнижчого з січня 2021 р рівня – 929,5 €/т FOB Роттердам, тоді як ціна сирої пальмової олії складала 951 €/т CIF Rotterdam.

Причиною стала перенасиченість ринку ЄС, оскільки місцеві переробники купували значні партії ріпаку в Україні, з яких 50% надходило у переробку в ЄС. Купівлі проводилися за відносно низькою ціною, що забезпечило збільшення маржі та обсягу продажів. Попри імпорт до ЄС значних партій ріпаку, попит на ріпакову олію залишається низьким, як з боку біодизельної галузі, так і з боку харчової промисловості. Більшість виробників продуктів харчування купували ріпакову олію, як альтернативу соняшниковій, оскільки очікували зриву поставок через війну між Україною та росією, які є основними виробниками та експортерами соняшникової олії. Крім того, окремі покупці задля забезпечення поставок уклали довготермінові угоди по високим цінам, тому продовжують отримувати ріпакову олію, що додатково знижує попит на неї. Враховуючи це учасники ринку не очікують підвищення попиту на ріпакову олію найближчим часом, тому ціни на неї будуть залишатися нижчими, ніж на пальмову.

«Попиту на ріпакову олію немає, а прогнози виробництва ріпаку в ЄС гарні. З боку біодизельної галузі попиту на олію немає, оскільки ціни на ріпаковий метиловий ефір продовжують падати, а запаси досить великі», – повідомляє Mintec.

Попри посушливі умови у Франції та Німеччині, стан посівів поки не турбує трейдерів, але найближчим часом занепокоєння може посилитись. Наразі посіви озимого ріпаку в ЄС складають 5,92-6,02 млн га, з яких у липні очікується зібрати 19,32 млн т ріпаку, що стане для ЄС-27 найбільшим показником останніх 5 років.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!