Ціни на ріпак в Парижі виросли ще на 2% до 5-місячного максимуму

Джерело:  GrainTrade
доллар рапс

Наміри Єврокомісії обмежити поставки російської агропродукції на ринок ЄС підтримали ціни не лише на пшеницю, але й на ріпак.

Травневі ф’ючерси на ріпак на паризькій MATIF вчора подорожчали на 2% до найвищого з жовтня 2023 р рівня 457 €/т або 495,3 $/т (+3,1% за тиждень, +10% протягом березня). Серпневі ф’ючерси поки що торгуються на такому ж рівні, що свідчить про ігнорування ринком прогнозів зменшення урожаю.

Експерти агенції Coceral прогнозують, що внаслідок скорочення площ сівби виробництво ріпаку в ЄС та Великобританії у 2024 р зменшиться у порівнянні з попереднім роком на 1,1 до 20,2 млн т. Водночас агенція MARS підвищила прогноз середньої урожайності ріпаку в ЄС у 2024 р до 3,25 т/га, що на 2% перевищить торішню завдяки рясним опадам та м’якій зимі.

У поточному сезоні ціни на ріпак у липні сягнули максимальних 513 €/т після чого опустилися до 407 €/т у лютому.

За оцінками Oil World, обсяги переробки ріпаку в ЄС у першій половині 2023/24 МР сягнули рекордних 12,8 млн т та на 0,65 млн т перевищили відповідний торішній показник. Але у січні – червні вони традиційно скоротяться і складуть 11,9-12 млн т, з огляду на зменшення внутрішньої пропозиції та низькі обсяги імпорту каноли з Канади та Австралії.

За даними Canadian Grain Commission, у 2023/24 МР Канада експортувала станом на 17 березня 3,8 млн т каноли, що на 34% поступається торішнім темпам внаслідок високих цін на олійну.

Слідом за цінами на ріпак травневі ф’ючерси на канолу на біржі у Вінніпезі вчора виросли на 2,4% до (+2,8% за тиждень, +10,5% за місяць), тому є нецікавими для імпортерів з ЄС.

Високі ціни на нафту підтримують котирування на ріпак. Травневі ф’ючерси на нафту марки Brent вчора виросли на 1,6% до 86,8 $/барель, відігравши падіння трьох останніх сесій на тлі нових атак на російські НПЗ та посилення геополітичних ризиків після теракту в «Крокус Сіті Холі».

За даними CFTC, крупні спекулянти збільшили чисту довгу позицію у ф’ючерсах та опціонах на нафту Brent до річного максимуму, що найближчим часом обмежить подальше зростання цін. Атаки російських НПЗ збільшать пропозиції сирої нафти на світовому ринку та обмежать пропозиції бензину та дизельного палива всередині рф.

Тому ринки мають бути готовими до обвалу цін на нафту, а також на олійні культури на тлі сезонного збільшення пропозиції сої та пальмової олії у квітні – травні.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!