Ціни на пшеницю зростають на тлі зниження прогнозів урожаю в ЄС через дефіцит опадів

Джерело:  GrainTrade
доллар

Зростання цін на зерно на європейській біржі, викликане продовженням Єврокомісією заборони на поставки з України пшениці, ріпаку, кукурудзи та соняшника до 5 сусідніх країн ЄС, прискорилося на тлі сухої та спекотної погоди останніх тижнів у Франції та Німеччині.

Аналітики Refinitiv Commodities Research через тривалий дефіцит опадів на більшій частині Європи знизили у порівнянні з попередніми оцінками прогноз виробництва м’якої пшениці в ЄС у 2023/24 МР на 0,8 млн т до 130,4 млн т, що перевищить торішні 125,7 млн т. При цьому прогноз виробництва твердої пшениці знижено на 200 тис т до 7,6 млн т (7,1 млн т торік).

За даними супутникових знімків, внаслідок сухої погоди в деяких країнах, зокрема в Німеччині, спостерігається зниження гущини посівів.

Водночас на півдні Європи, особливо в Італії, інтенсивні опади сприятливо вплинули на посіви пшениці, хоча експерти наголошують на необхідності більшої кількості дощів.

На паризькій Euronext котирування вчора знову різко виросли:

  • вересневі ф’ючерси на пшеницю – на 2% до 232,5 €/т (+5,3% за тиждень),
  • листопадові ф’ючерси на кукурудзу – на 1,6% до 225,75 €/т (+5,9%),
  • вересневі ф’ючерси на ріпак – на 1,4% до 426,75 €/т (+6,8%).

Загалом з початку тижня котирування на зерно виросли на 5,3-6,8%, що покращило настрої фермерів, які очікували подальшого зниження цін.

Найближчими тижнями в більшості агрорегіонів Європи очікується тепла та волога погода, сприятлива для культур на пізніх стадіях розвитку.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!