Ціни на пшеницю в ЄС стабілізувалися після спаду на тлі оцінки експортного попиту

Джерело:  Oilword
євро

Ф’ючерси на європейську пшеницю зросли у вівторок після майже чотиримісячного мінімуму, оскільки трейдери оцінили сплеск міжнародного попиту, який компенсував тиск із боку пропозиції, викликаної зростаючими врожаями у Північній півкулі.

Ф’ючерси на пшеницю з постачанням у вересні на паризькій біржі Euronext зросли на 0,4% до 214,25 євро (233,10 дол. США) за тонну.

Раніше вони знижувалися до 211,50 євро, найнижчого значення з 22 березня, оскільки ненадовго продовжили зниження з понеділка, коли сягали тримісячного мінімуму.

Чиказька пшениця також стабілізувалася після чотиримісячного мінімуму.

Єгипет та Алжир оголосили тендери на імпорт пшениці пізно ввечері у понеділок, що трейдери розцінили як відповідь на зниження цін. Йорданія тим часом закупила пшеницю в іншому тендері.

Хоча відновлення попиту надало деяку підтримку, пропозиції на тендері Єгипту, що триває, у вівторок виявили великі поставки російської пшениці за конкурентоспроможними цінами.

“Хоча ці імпортери могли б висмоктати з ринку чимало, оптимізм притуплюється ознаками єгипетського тендеру, що вказують на те, що неофіційний мінімальний рівень цін у росії був скасований або принаймні пом’якшений”, – сказав німецький трейдер.

Постачання російської пшениці до Єгипту минулого року було утруднено через мінімальний рівень цін, який, за словами трейдерів, російська влада встановила негласно, без будь-якого офіційного оголошення.

Інший трейдер повідомив, що найнижча початкова ціна, запропонована Єгипту у розмірі 226 доларів за тонну FOB на російську пшеницю, була близькою до ринкової реальності. Для порівняння, найнижча первісна пропозиція французької пшениці склала 242 долари за тонну FOB.

За даними Європейської комісії, експорт м’якої пшениці з Європейського союзу за перші два тижні сезону 2024/25 сягнув 788 201 тонни, що на 48% менше, ніж роком раніше, хоча дані були неповними.

Відновлення міжнародного попиту на пшеницю, а також занепокоєння посухою, що вразила кукурудзу в Чорноморському регіоні, відвернули увагу від сприятливих перспектив урожаю північноамериканської та чорноморської пшениці.

У Франції посуха із середовища може прискорити збирання пшениці після дощового вегетаційного періоду.

У Німеччині, де збирання пшениці розпочнеться у розпалі наприкінці липня, цього тижня також прогнозується посуха.

«Я думаю, що ринок досі спокійно ставиться до дощів, оскільки пшениця ще не дозріла і може обійтися без наслідків, якщо настане суха погода», — сказав інший трейдер.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!