Ціни на пшеницю в ЄС продовжують падати

Джерело:  Oilworld
евро

У п’ятницю пшениця на Euronext знизилася другий день поспіль, ще більше відступивши від тримісячних максимумів, оскільки трейдери фіксували прибуток, а побоювання щодо скорочення постачань із Чорного моря вщухли.

Ф’ючерси на пшеницю з постачанням у грудні на паризькій біржі Euronext знизилися на 1,5% до 228,75 євро (250,53 долара США) за тонну, відійшовши від пікового значення середовища в 235,00 євро.

За тиждень контракт зріс на 3,5%.

Аналогічне падіння спостерігалося і в другу сесію в Чикаго, на що чинив додатковий тиск зростання долара після виходу сильніших, ніж очікувалося, щомісячних даних із зайнятості.

Цього тижня пшеничні ринки зросли, оскільки посуха вплинула на посівні роботи в росії, розмови про можливі обмеження експорту з боку москви та побоювання щодо ескалації війни в Україні та на Близькому Сході посилили сумніви щодо експортних поставок із регіону Чорного моря.

Розмови про те, що Туреччина може лише трохи пом’якшити заборону імпорту пшениці, що діє до 15 жовтня, допомогли знизити ціни.

Асоціація борошномельних підприємств Туреччини заявила в п’ятницю, що домагається пом’якшення заборони, а міністерство торгівлі заявило, що рішення поки не ухвалено.

“Я думаю, що сьогодні недостатньо позитивних новин, щоб зберегти висхідний тренд, оскільки російська пшениця, як і раніше, дешева і у великих обсягах надходить на експортні ринки”, – сказав один німецький трейдер.

“Схоже, Туреччина може продовжити обмежувальну систему, і це безумовно не означатиме, що шлюзи для імпорту будуть відкриті”, – сказав трейдер.

Тим часом, плани Єгипту щодо використання більшої кількості кукурудзи або сорго в хлібі, що субсидується державою, також пом’якшили реакцію на повідомлення про те, що країна уклала велику імпортну угоду, що охоплює чорноморську пшеницю.

Імпортний тендер, що проводиться Саудівською Аравією, викликав стриману реакцію через помірний обсяг і очікування, що російські поставки домінуватимуть.

Трейдери повідомили, що російська пшениця з 12,5% протеїну для постачання в жовтні через Чорне море в п’ятницю котирувалася на рівні 225–232 доларів за тонну FOB, що вище за показник 217–220 доларів наприкінці минулого тижня, але все одно як мінімум на 30 доларів за тонну дешевше за німецьку пшеницю з 12,5% протеїном і на 15 доларів за тонну дешевше за румунську.

За даними сільськогосподарського управління FranceAgriMer, у Франції фермери ледь приступили до збирання кукурудзи та посіву пшениці та ячменю після дощового вересня за останні 25 років.

За прогнозами Commodity Weather Group, у найближчі 10 днів у Європі очікуються зливи, через які темпи збирання кукурудзи та посіву пшениці будуть уповільнені.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!