Ціни на пшеницю в Чорноморському регіоні та Канаді зростають через погоду та побоювання з приводу врожаю – S&P

Джерело:  Oilword
  • російська пшениця подорожчала до найвищого рівня із січня 2024 року
  • В Україні на найближчі два тижні прогнозується суха погода
  • Канадська пшениця зміцнюється на побоюваннях з приводу Чорного моря та страйків залізничників

Ціни на пшеницю у Чорному морі та Канаді досягли найвищого рівня за кілька місяців, оскільки останніми тижнями у Чорноморському регіоні спостерігалися несприятливі погодні умови та скорочення врожаю.

Холодна погода, що супроводжується заморозками у росії з початку травня, серйозно пошкодила посіви пшениці, що призвело до зниження оцінок виробництва пшениці у 2024-25 маркетинговому році (липень-червень). Північні та західні частини Європи – Італія, Франція та Німеччина – також постраждали від сильних дощів та штормів, що створює додаткову загрозу для озимих та ярих культур. Хоча очікується, що наступні два тижні принесуть суху погоду в Україні, ймовірно, скорочення виробництва пшениці у 2024-2025 роках.

Цей сезон більш мінливий, оскільки проблеми з погодою та врожаєм відбуваються одночасно у різних країнах, заявили кілька трейдерів на щорічній конференції GrainCOM у Женеві.

Ціни на російську пшеницю почали зростати у березні 2024 року, після досягнення найнижчого рівня з 2020 року. Platts, що входить до складу S&P Global Commodity Insights, 22 травня оцінив російську пшеницю FOB на 12,5% у 245 доларів за тонну, що є найвищим рівнем цін із 5 січня. коли на той час зимова погода створила проблеми в роботі порту Кавказ. Ціни на російську пшеницю зросли на 25%, починаючи з другого тижня березня, і ще різкіше за останні два тижні, піднявшись з $219/т 7 травня до $245/т 22 травня.

Прогноз Commodity Insights з виробництва пшениці в росії знижений на 5,6 млн. тонн до 85 млн. тонн на 2024-25 МР. Аналогічним чином, російська сільськогосподарська консалтингова компанія «Інститут досліджень аграрного ринку» (ІКАР) 21 травня знизила прогноз урожаю пшениці до 83,5 млн. тонн за той же період порівняно з 86 млн. тонн, оціненими 13 травня.

Більшість трейдерів уважно стежать за прогнозом виробництва пшениці в росії, очікуючи на подальше зростання цін і серйозні проблеми з експортом, якщо врожай у Росії в 2024 році впаде нижче 80 мільйонів тонн, заявили трейдери на конференції.

“Якщо виробництво пшениці в Росії досягне рівня нижче 80 млн. тонн, це буде великою проблемою”, – сказав на конференції покупець.

«Більшість покупців чекають і спостерігають до останньої секунди», – додав інший трейдер.

У Франції о 15:30 за Гринвічем вересневий контракт MATIF торгувався за ціною 260,25 євро за тонну 22 травня, що на 6% більше, ніж за останні два тижні з 7 по 22 травня. За даними Platts, аналогічно на ринку FOB CVB 11,5% та 12,5% ціни знаходяться на найвищому рівні з липня минулого року, липня 2023 року.

Прогноз Commodity Insights з виробництва пшениці в ЄС та Україні залишився без змін на рівні 129,5 млн. тонн і 22,5 млн. тонн на 2024-25 МР.

«Основні побоювання викликають озима пшениця та ріпак, тоді як ярі та ярі культури ще встигнуть прижитися», – кажуть аналітики Commodity Insights.

Канадська пшениця досягла багатомісячного максимуму

Аналогічна тенденція спостерігалася і щодо канадської пшениці: на початку квітня 2024 року ціни почали підвищуватись після досягнення багаторічного мінімуму. Platts оцінив пшеницю FOB Vancouver 13,5% CWRS у $314,07/т на 21 травня, що є найвищим рівнем із грудня 2023 року. Взимку канадський ринок пшениці сповільнився, коли продажі фермерів були невеликими, а попит слабшав.

У той час як учасники ринку з оптимізмом дивилися на умови посіву та очікування врожаю канадської західної червоної ярої пшениці, несприятливі погодні умови та скорочення врожаю у Чорноморському регіоні призвели до того, що ціни на пшеницю CWRS на 13,5% FOB у Ванкувері зросли до багатомісячної максимумів, оскільки ф’ючерси на пшеницю, як і раніше, реагують на глобальні новини та прогнози. Потенційний страйк залізничників у Канаді, запланований на травень чи червень, також сприяв підвищенню спотових цін на канадську пшеницю.

Попит на пшеницю із вмістом CWRS 13,5% у Чорноморському регіоні був мінімальним і, як правило, лише замінником інших сортів пшениці, що використовуються для змішування, повідомили учасники конференції GrainCOM.

“Ціни на умовах FOB Ванкувер зараз досить високі, тому інтерес до них мінімальний”, – повідомили джерела в GrainCOM.

За даними аналітиків Commodity Insights, виробництво пшениці в Канаді прогнозується на рівні 36,7 млн. тонн у 2024-25 МР.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!