Ціни на пшеницю, сою та кукурудзу дещо відновилися на тлі переговорів між ООН та рф про подальшу роботу зернового коридору

Джерело:  GrainTrade
доллар

Наприкінці тижня різких стрибків цін на світових біржах не було, лише трейдери проводили невеликі технічні купівлі, фіксуючи прибутки.

Представники ООН заявили, що прикладають значні зусилля для експорту 20 тис т російських добрив, що застрягли в європейських портах, та сподіваються на вирішення цього питання до крайньої дати для продовження зернової угоди. Водночас росія стверджує, що ООН не виконує частину зернової угоди, де йдеться про послаблення для експорту російських добрив та продовольства, тому не бажає продовжувати роботу зернових коридорів.

Накладені на рф за вторгнення в Україну західні санкції не спрямовані на російські продукти та добрива, проте ускладнюють їх поставки, обмежуючи фінансування, логістику та страхування. Тому рф вимагає послабити санкції проти Россільгоспбанку, щоб він міг поновити співробітництво з банками-кореспондентами.

Протягом минулого тижня, як і весь останній місяць, ціни на пшеницю та кукурудзу опускалися, а на сою та ріпак зростали слідом за цінами на нафту, але у п’ятницю пшениця подорожчала в очікуванні нових балансів від USDA. Зокрема ф’ючерси виросли:

  • на 0,9% або 2,66 $/т до 311,5 $/т – грудневі ф’ючерси на м’яку озиму SRW-пшеницю в Чикаго (+1,3% за тиждень та -4,6% за місяць),
  • на 0,3% або 0,69 $/т до 268,1 $/т – грудневі ф’ючерси на кукурудзу в Чикаго (0% за тиждень та -0,4% за місяць),
  • на 1,7% або 9,09 $/т до 533,3 $/т – листопадові ф’ючерси на сою в Чикаго (+4,6% за тиждень та +6,2% за місяць).

Водночас на європейській Euronext у п’ятницю ціни впали:

  • на 1,5 €/т до 339,25 €/т або 337,2 $/т – грудневі ф’ючерси на пшеницю (-4,3% за тиждень та -3% за місяць),
  • на 2,75 €/т до 333,5 €/т або 331,49 $/т – грудневі ф’ючерси на кукурудзу (0% за тиждень та -2,2% за місяць),
  • але виросли на 4,75 €/т до 664,75 €/т або 660,75 $/т – лютневі ф’ючерси на ріпак (+4% за тиждень та +3,9% за місяць).

В оновленому балансі попиту та пропозицій, що USDA оприлюднить 9 листопада, імовірно будуть підвищені прогнози врожайності сої та кукурудзи у США, а також відкориговані оцінки врожаю для Аргентини, Австралії та рф, що відчутно не вплине на кінцеві запаси.

Позначки:, , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!