Ціни на пшеницю на світових біржах різко виросли після обстрілу порту в Миколаєві

Джерело:  GrainTrade
доллар

Наприкінці минулого тижня пшеничні котирування знизилися на тлі переговорів між Туреччиною, Україною та росією про розблокування портів Чорного моря, проте вчора стало зрозуміло, що путінський режим не допоможе світу уникнути голоду, а навпаки, посилюватиме залежність інших людей від своїх дій за допомогою ракет та бомб.

На вихідних російські ракети знищили склад зі шротом в найбільшому порту Миколаєва – Ніка-Тері, після чого ціни на пшеницю на світових біржах виросли на 4-5%, повернувшись до рівня попереднього тижня.

Вчора ф’ючерси подорожчали:

  • на 5% або 19,47 $/т до 401,6 $/т – липневі ф’ючерси на м’яку озиму SRW-пшеницю в Чикаго,
  • на 4,4% або 18 $/т до 429,9 $/т – липневі ф’ючерси на тверду озиму HRW-пшеницю в Канзас-Сіті,
  • на 3,3% або 14,24 $/т до 452,1 $/т – вересневі ф’ючерси на тверду яру HRS-пшеницю в Міннеаполісі,
  • на 3,6% або 14,5 $/т до 413,5 $/т – липневі ф’ючерси на чорноморську пшеницю в Чикаго,
  • на 5% або 19,25 €/т до 397,5 €/т або 424,4 $/т – вересневі ф’ючерси на пшеницю на паризькій Euronext.

Ціни підтримав звіт NASS USDA, згідно з яким станом на 5 червня ярою пшеницею у США засіяно 82%, а сходи отримані лише на 55% у порівнянні з 97% та 83% відповідно в середньому за 5 років.

У США розпочався новий сезон, і станом на 5 червня обмолочено 5% озимої пшениці у порівнянні з 6% в середньому. Кількість посівів озимої пшениці в доброму стані за тиждень виросла на 1% до 30% у порівнянні з 50% торік.

За даними FranceAgriMer, у Франції кількість посівів пшениці в доброму або відмінному стані за тиждень зменшилася на 2% до 67% на тлі дефіциту опадів.

Експерти ASAJA вважають, що внаслідок спеки та відсутності дощів у травні врожай озимих зернових в Іспанії у 2022 році скоротиться у порівнянні з попереднім сезоном на 21% або 4,1 млн т до 15,5 млн т, зокрема м’якої пшениці – до 5,3 млн т, твердої – до 600 тис т, ячменю – до 7,6 млн т, вівса – до 1 млн т, жита – до 300 тис т, тритікалє – до 600 тис т. Нещодавно виробництво зернових оцінювалося у 21-23 млн т. Іспанія активно імпорту українське зерно, тому скорочення виробництва на тлі блокування експорту з України призведе до зростання цін на продовольче та фуражне зерно.

В Україні пройшли дощі, які на тлі помірних температур покращили стан озимих та ярих культур, а цього тижня очікується підвищення температури та додаткові зливи.

В Австралії погода сприяє формуванню гарного врожаю, тому країна нарощує експорт пшениці. За даними Австралійського бюро статистики, у квітні експорт пшениці виріс у порівнянні з березнем на 3% з 2,56 до 2,63 млн т, а загалом за лютий-квітень сягнув 7,89 млн т, з яких 1,8 млн т були поставлені до КНР.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!