Ціни на пальмову та соєву олії зростають у відповідь на відновлення цін на нафту

Джерело:  GrainTrade
олії

Ціни на нафту знову почали зростати через нове загострення на Близькому Сході, що одразу вплинуло на котирування пальмової та соєвої олій, які минулого тижня торгувалися на мінімальних рівнях. ХАМАС відмовився від пропозиції США про перемир’я в Газі, яку також підтримав Ізраїль, а Хезболла знову атакувала Ізраїль понад 320 ракетами, на що у відповідь було завдано авіаударів з боку Ізраїлю понад 100 літаками.

Протягом останніх двох сесій жовтневі ф’ючерси на нафту марки Brent зросли на 4% до 79 доларів за барель (зменшення на 1,6% за місяць). Знову посилилися очікування відкритої атаки на Ізраїль, що підвищує спекулятивний попит на нафту.

Грудневі ф’ючерси на соєву олію в Чикаго за тиждень зросли на 4,4% до рівня 890 доларів за тонну, частково компенсувавши падіння на 6,8% попереднього тижня і загалом знизившись на 3,5% за місяць.

Жовтневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі Bursa в Малайзії за тиждень зросли на 5,1%, що стало найбільшим тижневим приростом з середини червня 2023 року, досягнувши 3869 ринггітів за тонну або 885 доларів за тонну.

Зростання цін не дуже стримало подальше скорочення експорту пальмової олії з Малайзії за перші 20 днів серпня на 16,7-18,4% (за даними сюрвейєрів Societe Generale de Surveillance (SGS), Intertek Testing Services та AmSpec Agri Malaysia).

За даними трейдерів, плани Індонезії збільшити частку біодизельного палива в суміші до 40% у січні з нинішніх 35%, а також зростаючий попит з боку основних покупців, Китаю та Індії, підтримують ціну.

Міністерство енергетики Індонезії в липні провело випробування біодизельного палива, змішаного з 40% пальмової олії, на поїздах і планує провести ще кілька випробувань на електростанціях, сільськогосподарській техніці та у судноплавній галузі, які, як очікується, завершаться у грудні.

Більше споживання пальмової олії для біодизеля в Індонезії, яке, як очікується, складе близько 15 млн тонн на рік, призведе до зниження експорту та збільшить попит на олію з Малайзії.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!