Ціни на оливкову олію в Європі продовжують опускатися на тлі значного збільшення виробництва

Джерело:  GrainTrade
оливкова олія

Наступного року поставки оливкової олії в Європі можуть суттєво збільшитися, оскільки Іспанія відновлює виробництво після посухи, – повідомляє Єврокомісія. Проте невідомо, чи повернуться до споживання цієї олії домогосподарства, що відмовилися від неї через рекордно високі ціни.

За прогнозами, у 2024/25 МР виробництво оливкової олії в ЄС виросте у порівнянні з попереднім сезоном на 31% до 2 млн т, що на 9% перевищить середній 5-річний показник, оскільки не дуже гарний урожай в Італії буде компенсований нарощуванням виробництва в Іспанії, Греції та Португалії.

Так, найбільший в ЄС виробник оливкової олії – Іспанія цьогоріч збільшить її виробництво у порівнянні з 2023 р на 48% до 1,26 млн т завдяки весняним дощам, які стимулювали ранній розвиток оливок. Влада країни попереджає, що фінальний урожай залежатиме від погодних умов найближчих тижнів, але «ціни будуть нижчими, ніж у 2023 р, оскільки обсяги майже вдвічі перевищують торішні».

Ціни на оливкову олію після двох неурожайних років сягнули рекордних рівнів, але зараз знизилися на 20% на даних про покращення урожайності. Проте ціни для споживачів знизяться значно пізніше.

Торік виробникам олії платили 10 €/л, а зараз ціни впали до 8 €/л, і продовжують опускатися. Нагадаємо, що в Андалусії (де виробляється 80% іспанської олії) ціни на олію першого холодного віджиму виросли з 3,5-4 €/кг у 2021 р до рекордних 10 €/кг у 2023 р.

На тлі суттєвого подорожчання оливкової олії частина домогосподарств у 2024 р перейшла на споживання дешевшої соняшникової олії, що різко змінило моделі споживання.

За прогнозами Єврокомісії, споживання оливкової олії в ЄС після скорочення на 22% за два останні роки виросте у 2024/25 МР на 7%, а відновлення поставок призведе до подальшого зниження цін. Але поки не відомо, як швидко ціни відреагують на збільшення доступності, а споживачі змінять звичку споживання.

Також Єврокомісія очікує, що експорт оливкової олії з ЄС виросте на 10%, а імпорт скоротиться на 7%, проте гарні врожаї в країнах – конкурентах (Тунісі та Туреччині) можуть стримати перебалансування торгівлі.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!