Ціни на нафту різко виросли після ракетної атаки Ізраїлю Іраном

Джерело:  GrainTrade

Після знищення Ізраїлем лідерів Хамасу та Хезболи і початку операції в Лівані з метою очищення від терористів прикордонної зони Іран атакував Ізраїль сотнями балістичних ракет.

Але прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що «найкраще у світі ПВО країни відбило атаку, а Іран невдовзі заплатить за свої дії».

Видання The Wall Street Journal повідомляє, що Ізраїль попереджав Іран про прямі удари по ядерним або нафтовим об’єктам в разі будь-якої атаки своєї території.

Листопадові ф’ючерси на нафту марки Brent вчора виросли на 4% до 74,5 $/барель (0% за тиждень, -2,8% за місяць), а на американську нафту WTI – на 4% до 70,9 $/барель (-0,8% за тиждень, +2% за місяць).

Позитивні новини про економіку США, зокрема потужніший, ніж очікувалося, ринок праці, призвели до зростання індексу долара відносно інших валют до двотижневого максимуму, що також підтримує нафтові котирування.

Зростання цін на нафту знову стане в нагоді для рф, яка продовжує нарощувати експорт сирої нафти для продовження війни проти України. За даними Bloomberg, в період 23-29 вересня експорт нафти з рф виріс на 850 тис барелів/добу до 3-місячного максимуму 3,74 млн барелів/добу. Ціни на російську нафту Urals за тиждень впали на 4,2% до 66,4 $/барель (-11% за місяць) на тлі зниження попиту та посилення санкцій проти тіньового флоту рф.

Сьогоднішній звіт про запаси у США також вплине на ціни, але спекулятивне зростання котирувань імовірно продовжиться, що буде підтримувати ціни на рослинні олії та олійні культури.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!