Ціни на добрива в Німеччині, Франції та США

Джерело:  SuperAgronom.com
удобрения

У Польщі протягом кількох тижнів зростали ціни на азотні та комплексні (приблизно на 200 злотих/т) добрива. Чи спостерігається така сама тенденція у західних сусідів, з’ясовував Farmer.pl.

Зазначається, що в Німеччині у травні відбулося значне падіння цін. На думку аналітиків, причиною такого стану стало зниження попиту, в т.ч. через високі ціни. Крім того, в Європі відбулося значне падіння цін на газ — через дешеві пропозиції з росії.

Зовсім інша ситуація в США, де останнім часом тарифи для фермерів, які закуповують добрива, навіть вдвічі вищі за ціни, які пропонуються на місці або оптовому ринку.

«Наприкінці травня ціни на добрива на світових спотових ринках продовжували знижуватися, а ціни, які пропонувалися аграріям, йшли на спад дуже повільно. Особливо це стосується США, де роздрібні ціни майже вдвічі вищі за спотові або ф’ючерсні ціни. Згідно зі звітами Bloomberg Green Markets, червнева спотова ціна на амонійні азотні добрива в Тампі, штат Флорида, наразі становить $1000/т, що означає зниження на 30% (у травці така ціна була від $1425/т)», — кажуть аналітики.

При цьому, незважаючи на зниження цін на кінцеві продукти, ціни на аміак, тобто сировину, все ще майже на 90% вищі, ніж рік тому, а проблеми ланцюга поставок і торговельні обмеження продовжують спричиняти хаос на світових ринках.

На думку більшості аналітиків, головною причиною різкого падіння цін є руйнування попиту. У Європі спостерігається падіння цін на газ, що значно здешевлює виробництво азотних добрив. У свою чергу, у США ціни на газ у травні зросли до найвищого рівня за 14 років, тому й добрива подорожчали.

Проте один із найбільших у світі виробників азоту, американська компанія CF-Industries, зазначає, що аграрії зараз «бояться» купувати добрива, а тому попит на них низький.

«Витрати на виробництво добрив можуть знову зрости, оскільки ціна європейського природного газу, ймовірно, незабаром зросте також через очікуваний дефіцит енергоносіїв у Європі. Все це також викликає занепокоєння щодо інфляції, оскільки дефіцит добрив також призводить до зниження врожайності», — цитує Farmer.pl Берта Фроста, старшого віце-президента CF із продажів і розвитку ринку.

Якщо порівнювати з європейськими, то спотові ціни на добрива у США були набагато вищими, ніж у Європі. До прикладу, аміачна селітра наприкінці травня в німецьких портах продавалась майже за 660 євро/т. Це на 35 євро менше, ніж у середині травня, і на 300 євро менше, ніж в середині березня, коли ціни досягли піку в середині березня. У Франції в останній тиждень травня аміачна селітра в середньому коштувала 630 євро/т. Це ще на 20 євро менше, ніж попереднього тижня.

Повідомляється також, що ціни на карбамід особливо різко впали в кінці травня. В німецьких портах вони були на рівні 875 євро/т. Це на 150 євро менше, ніж у середині травня, і на 410 євро менше, ніж у середині березня. У Франції ціни на карбамід в портах імпорту впали до 765 євро/т, хоча це було на 10 євро більше, ніж у середині травня.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!