Ціни на цибулю в Європі можуть оновити рекорди

Джерело:  EastFruit
цибуля

Вартість цибулі в країнах Євросоюзу зростає внаслідок значної частки імпорту, який важко доставити морем навколо Африки, забороні на експорт з Єгипту, труднощі з логістикою та проблеми з якістю продукції з Центральної Азії.

Аналітики проєкту зазначають, що Європа імпортує значні обсяги позасезонної цибулі, особливо в роки з високим рівнем цін із Нової Зеландії. Проте через блокаду проходу Червоним морем терористичними атаками хуситів, цивільним суднам доводиться йти навколо Африки.

«А це подовжує маршрут на 12-17 днів і підвищує його вартість, що також відбивається на вартості і так недешевої цибулі з цієї віддаленої країни», – зауважують експерти.

Таким же чином йде в Європу продукція інших країн Азії, зокрема Індії та Китаю.

Найбільший свого часу постачальник цибулі до ЄС – Єгипет знову продовжив заборону експорту цибулі.

У країнах Центральної Азії, перш за все, в Узбекистані та Казахстані є великі запаси цибулі, і вона дешева. Проте почала проростати у сховищах без контролю клімату, що створює великі ризики для імпортерів. До того ж через снігопади та ожеледицю ускладнилася логістика.

«Таким чином, найімовірніше, до середини травня очікувати на серйозні зміни в ситуації на ринку цибулі Євросоюзу не варто. А це означає, що ціни на цибулю можуть перевищити торішні рівні і оновити рекорди», – підсумовують аналітики.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!