Ціни на чорноморську олію впали до мінімуму за останні 2,5 роки

Джерело:  AgriCensus
подсолнечное масло

Ціни на соняшникову олію в Чорноморському регіоні впали на 15% за останні два місяці, досягнувши найнижчого рівня за останні два з половиною роки, оскільки ведмежі настрої на ринку олії чинять тиск на ціни, а криза в банківській системі також чинить додатковий тиск.

Ціни на соняшникову олію у найбільшого у світі експортера знизилися по всіх базах поставок, і в четвер, згідно з даними моніторингу Agricensus, вони склали 990 доларів за тонну CIF у Туреччині та 980 доларів за тонну CIF у Варні, досягнувши рівня квітня.

Спотові ставки на олію в українських портах впали на 125 доларів за тонну за останні два місяці до 900 доларів за тонну в четвер, що є найнижчим рівнем з кінця жовтня 2020 року.

Крім того, на думку аналітиків, ціни на чорноморську соняшникову олію зазнавали тиску через падіння ф’ючерсів на соєву олію та європейських цін на ріпакову олію в комплексі vegoil.

Що стосується майбутньої зміни цін, джерела на ринку припускають, що спадний тренд продовжиться в короткостроковій перспективі, оскільки високі запаси соняшникової олії в Китаї та достатня пропозиція європейських покупців, а також скасування мит в Індії продовжать чинити тиск на ринок.

Крім того, місяць Рамадан із 22 березня по 21 квітня також уповільнить попит.

У довгостроковій перспективі ринкові джерела передбачають відновлення цін під впливом бичачих факторів.

Відновлення попиту з боку китайських та індійських покупців, скорочення посівів сої в Аргентині через посуху та зміни на ринку пальмової олії є одними з основних факторів, що впливають на це.

Крім того, поступове зниження виробництва та постачання соняшникової олії з України через скорочення запасів соняшнику підтримає ціни на соняшникову олію в майбутньому.

Аналітики українських компаній очікують на зниження виробництва соняшникової олії в середньому на 7,5% до 4,15-4,5 млн тонн, а експорту – на 5-9% до 4,6-4,8 млн тонн.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!