Ціна врожаю нижче собівартості: фермерство Луганщини на межі банкрутства

Джерело:  gazeta-fp.com
зерно

Торік Луганська область зібрала рекордний за три десятиліття врожай.  Зернових було зібрано 1 мільйон 300 тисяч тонн. Крім того, зібрано 700 тисяч тонн соняшника. Таких показників досягнуто завдяки участі аграріїв у багатьох державних програмах. Наприклад, фермерам компенсували кошти за придбану техніку. Ті, в свою чергу, опановували сучасні технології ведення сільського господарства, використовували якісні мінеральні добрива.

На момент російського вторгнення близько 40-45 % врожаю лишалася на території області. Повідомив у Телеграм – каналі начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай. Він, зокрема, опирався на матеріали Центру публічних розслідувань. За словами заступниці директора департаменту агропромислового розвитку Луганської ОДА Любові Безкоровайної, незважаючи на те, що  на Луганщина –  зона ризикованого землеробства, фермери області пішли далеко вперед.

На території області діяло 1075 сільгоспформувань, з них 785 – це фермерські господарства. Також працювали два підприємства, кожне з яких обробляло понад 50 тисяч гектарів. Великі перехідні залишки в господарствах Луганщини ( близько 40-45 відсотків від рекордного врожаю в 1,3 мільйони тонн – тобто 520-580 тисяч тонн, за словами Сергія Гайдая) – не випадковість. Аграрії зазвичай продавали залишки навесні, щоб власним коштом оплатити весняні роботи. Окупація змінила все. Тимчасова влада наказала фермерам  укладати угоди  продажу зерна. Ціни нижчі за собівартість.

«В угодах ідеться, що 70% зерна піде на відповідальне збереження на «Луганськмлин» як на провідне підприємство. А за 30 відсотків, кажуть, що вони з ними розрахуються. Та ціни дуже плачевні. Якщо в нас на початок вторгнення була ціна 8 тисяч гривень за тонну зерна. На початку окупації обіцяли 6 тисяч рублів, а тепер вони перераховують якесь співвідношення рубля до гривні і дають ціну трохи більше 4 тисяч рублів», – коментує цінову політику рашистів  заступниця директора департаменту агропромислового розвитку Луганської ОДА Любов Безкоровайна.

Хоча і ця ціна вар’юється в залежності від району:  у  Старобільському районі називають ще нижчу ціну – 3,5 тисяч рублів за тонну пшениці, а у Біловодському районі  закупочні ціни на соняшник 4 тисячі рублів за тонну при тому, що напередодні Z-вторгнення ціна була 14-17 тисяч гривень. Навіть у невеликих господарствах лишилося по 50-100 тонн. На сьогодні 1 гривня дорівнює 2,14 російських рублів, тож насіння в людей збираються купувати за еквівалент 1,9 тисяч (заокруглимо) гривень.

На підконтрольній урядові території на початок липня ціни були близько 12 тисяч за тонну. Виходу у аграріїв немає, тому врожай таки здадуть за грабіжницькими цінами. На думку фермера Євгена, не буде ні якісної хімії, ні якісних посівних матеріалів. Посівний матеріал – ще якось можна придумувати щось своє, а без хімії я не знаю, як вони будуть. Там зараз немає смислу фермерувати.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!